Vasossa kohti savuttomia asuntoja ja pihoja

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n kiinteistöt muuttuvat vähitellen savuttomiksi. Uudet kiinteistöt tulevat olemaan sellaisia heti valmistuessaan. Ensi lokakuun alusta alkaen voimaan tulevissa asumisoikeussopimuksissa asukas sitoutuu olemaan tupakoimatta kiinteistön alueella.
 
Runsaan vuoden ajan voimassa ollut tupakkalaki toimii heikosti useita kiinteistöjä omistavissa yhtiöissä. Lain mukainen asukkaiden kuulemismenettely ja kunnan terveysviranomaisen tekemä tupakointikieltopäätös kohdistuu kerrallaan yhteen kiinteistöön. Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy Vaso omistaa Turussa ja lähiympäristössä 106 kiinteistöä, joissa asuu yli 5.000 asukasta. Ns. parveketupakointikieltoon tähtäävää lakia noudattava menettely vaatisi valtavan määrän asukaskuulemisia ja erillispäätöksiä.

– Vasossa halutaan siirtyä kohti terveellistä asuinympäristöä. Sitä kohti voidaan edetä uusien asukkaiden ja yhtiön välisellä sopimuksella, toteaa Vason hallituksen puheenjohtaja Konsta Weber.

Ensi lokakuun alusta alkaen voimaan tulevissa asumisoikeussopimuksissa tulee olemaa ehto, jossa asukas sitoutuu olemaan tupakoimatta kaikissa kiinteistön sisä- ja ulkotiloissa. Sitoumus koskee asunnon parveketta, rivitalojen takapihoja ja myös muuta tontin aluetta. Sama ehto koskee myös kaikkia perheenjäseniä ja vieraita. Kiinteistön asukashallinto voi järjestyssäännöistä päättäessään nimetä tontilta jokin alue paikaksi, jossa tupakointi on sallittua.

Jo vuodesta 2012 asti Vasossa on ollut käytössä ehto, jossa tupakointi on kielletty asunnon sisätiloissa. Jatkossa on voimassa kolmenlaisia asumisoikeussopimuksia. Pitkäaikaisimmilla asukkailla ei ole rajoituksia tupakoinnissa, välivaiheessa muuttaneet saavat sauhutella parvekkeilla sekä ulkotiloissa ja ensi syksystä alkaen muuttaneita koskee täydellinen tupakointikielto muualla kuin nimetyllä kiinteistön tupakkapaikalla.

Vasossa käytiin asukkaita edustavan yhteistyöelin YTE:n kanssa keskustelu nyt päätetystä tupakoinnin estävästä ehdosta aso-sopimuksiin.

– Uudistus tulee olemaan hyvä kaikille Vason asukkaille. Oletan, että uuden tupakointirajoituksen alkuaikoina tulee olemaan jonkin verran napinaa, mutta uusi sääntö on tulevaisuutta ja tämä askel eteenpäin on syytä ottaa, toteaa Raisiossa Vason kiinteistössä asuva YTE:n puheenjohtaja Esa Kankaristo.

Vasossakin on matkaa kaikkiin kokonaan tupakattomiin kiinteistöihin. Asukkaiden vaihtuvuus on noin 16 prosenttia vuodessa. Tuolla määrällä lisääntyy vuosittain tupakoimattomuuteen sitoutuneiden asukkaiden määrä olemassa olevissa kiinteistöissä. Merkittävää on, että jatkossa valmistuvat kaikki uudet kiinteistöt tulevat olemaan savuttomia.