Yhdessä tekemisen iloa pihatalkoissa!

Talkoissa tärkeintä on yhdessäolo.

Päivänkakkarassa järjestetään talkoot joka syksy ja kevät. Silloin jokainen voi touhuta mieluisinta talkoopuuhaa ja työn lomassa nauttia talkooeväistä ja jutella mukavia naapureiden kanssa.

Syyssade on tauonnut ja Päivänkakkarankujan pihalta löytyy runsaasti punaposkisia ihmisiä – yksi tulee vastaan kottikärryjen kanssa, toinen haravoi ja kaikki tervehtivät iloisesti. Asukastoimikunnan puheenjohtaja Sirkku Alin löytyy tiheän pensaan juuresta saha kädessä. On perinteisten syystalkoiden aika.

– Olen asunut täällä ihan alusta lähtien, jo 20 vuotta, ja ihan jokainen kevät ja syksy meillä on talkoot, Sirkku sanoo.

Tänä vuonna ohjelmassa ei ole mitään suurta, vaan tarkoitus on vain vähän karsia pensaita ja siistiä pihaa. Sirkku sahaa männystä isoja oksia, joita kerääntyy iso kasa. Siirtolava täyttyy tasaiseen tahtiin oksista ja kellastuneista lehdistä.

­ Roskalava on aina talkoiden aikaan pihassa kahden viikonlopun yli, joten jos yhteinen talkooaika ei sovi, omaa pihaansa voi siistiä silloin kuin ehtii. Osallistuminen on vapaaehtoista.

 – Vähintään yhtä tärkeää on kerääntyä yhdessä herkuttelemaan. Nyt tarjoilut ovat tuolla Sannan pihalla, Sirkku sanoo ja viittilöi seuraavan talon päätyyn.

Totta tosiaan, Sanna Minkkisen patiolla todella on tarjoiluja: löytyy kuumaa kahvia, kylmiä virvokkeita, patonkeja, sipsejä ja makeita herkkuja. Sanna kertoo olevansa jo kymmenettä vuotta talkooemäntänä.

– Me olemme halunneet ihmisiä houkutella mukaan porkkanan avulla. Tämä on kiva tapa viettää aikaa yhdessä.

Talkoot ovat vuoden ainoita yhteisiä tapahtumia, mutta nyt asukkaat suunnittelevat talojen 20-vuotisjuhlia. Ne tosin saattavat siirtyä vielä vuodella tai parilla, sillä ensi kesänä jatkuu kiinteistöjen julkisivuremontti: vuorossa ovat parvekkeet ja patiot.

– Pääsemme vaikuttamaan tuleviin remontteihin, mikä on tosi hienoa. Aiemmin olemme suunnitelleet esimerkiksi leikkipaikan, pihan istutuksia ja tonttia rajaavan muurin kivetyksen,
Sanna kertoo.

– Kun julkisivut ovat valmiit, pidämme kunnon pirskeet, Sirkku lisää.

Päivänkakkaran kiinteistöön kuuluu neljä rivitaloa, joissa on yhteensä 22 asuntoa. Parasta taloyhtiössä on kaikkien mielestä rauhallinen pihapiiri, sillä tie päättyy Päivänkakkaran tonttiin. Viereinen tontti on suojeltu, ja Katariinanlaakson luonnonsuojelualue on aivan lähellä.

Nousevassa rinteessä sijaitsevat talot paistattelevat kesäisin etelän auringossa, joka osuu sopivasti isoille patioille. 

– Ei täältä kannata kesällä lähteä mihinkään. Omalla takapihalla on lämmintä ja paljon paremmat tarjoilutkin kuin etelässä, nauraa Kari Vainio, joka muutti perheineen Päivänkakkaraan kaksi vuotta sitten.

 Kariin on viihtyisän pihapiirin lisäksi tehnyt vaikutuksen mukavat naapurit ja välitön tunnelma. Päivänkakkaran asukkailla on omat epäviralliset Facebook- sekä WhatsApp-ryhmät, joissa   on helppo kysyä vaikka neuvoa tai jakaa tietoa.

– Täällä ei näe naapureita niin usein kuin kerrostalossa asuessa, mutta aina kun törmätään pihalla, moikkaillaan ja juttua riittää. Olemme kotiutuneet tänne erinomaisesti, hän kehuu.