21 joulukuun, 2020
Kirjoittanut: Sari Lommerse

Koti luonnon äärellä

Helena Saarenlaidan kodissa Majakkarannassa pääosassa ovat meren läheisyys ja kierrätyslöytöinä hankittu sisustus.

Kun Helena Saarenlaita kolme vuotta sitten suunnitteli muuttoa, haussa oli valoisa asunto lähellä merta. Uusi koti löytyi kerrostalosta Majakkarannan Reelinkikadulla.- Tämä on juuri minulle sopiva, kiva asunto melkein keskustassa. Etsin asumisoikeusasuntoa, ja pääsin kivasti pienellä pääomalla kiinni asuntoon, Helena sanoo.

Helena on asunut Majakkarannassa jo viisitoista vuotta. Alueen sijainti on hänelle täydellinen: matkat keskustaan taittuvat polkupyörällä ja ruokakauppa on vieressä. Tärkeintä hänelle on kuitenkin luonnonläheisyys.
– Rakastan merta ja luontoa tässä ympärillä. Liikun paljon ulkona ja viihdyn veden äärellä. Ennen Majakkarantaan muuttoa asuin 25 vuotta Uittamolla. Silloin lenkkeilin paljon ja kävin uimassa kesät talvet.

Helenalla on kesäisin tapana ottaa mukaan retkituoli ja eväät ja mennä istumaan rantaan katselemaan meren elämää.- Varsinkin auringonlaskun aikaan siellä on ihana istua. Seuraan erityisesti joutsenten pesintää tuolla kaislikossa. Niitä on tosi kiva katsella ja kuvata. 

Hän iloitsee myös Kaarle Knuutinpojan rantatien viheralueelle vuonna 2015 tehdystä uimarannasta. Varsinkin viime kesän helteillä se oli kovassa käytössä.

Kalusteiden uusi elämä

Helenan reilun 50 neliön asunnossa on toimiva pohjaratkaisu, jossa neliöt on käytetty tehokkaasti. Asunnossa on olohuone, pieni avokeittiö, makuuhuone ja sauna. Tilava parveke on kuin lisähuone, joka on ahkerassa käytössä aina sään salliessa.
– Olen laittanut parveketta omannäköisekseni. Se on minulle todella tärkeä paikka. Juon siellä kahvit, syön ja lueskelen. Kesäisin kasvatan parvekkeella kukkia, salaattia ja yrttejä. Tämä on siitä ihana ilmansuunta, että kasvit kasvavat hyvin, Helena kertoo aurinkoisella parvekkeellaan.

Myös kodin sisustus kuvastaa asukastaan ja tämän maanläheistä filosofiaa. Lähes kaikki tässä kodissa on ostettu kierrätettynä.
– Sanon tätä kierrätyskodiksi. Haluan ostaa mahdollisimman vähän uutta, ja se on onnistunut todella hyvin. Kaikki mahdollinen kelloa, lamppua ja tauluja myöten on ostettu kierrätettynä. Myös kaikki verhot on ostettu kirpputoreilta. Ompelen itse ja tuunaan, jos mitat eivät ole sopivat.

Asunnossa on myös vaatehuone, joka toimii sisustustavaroiden säilytyspaikkana.
– Vaatehuone on loistava, koska sen ansiosta voin vaihdella sisustusta ja saan helposti vaihdot säilöön. Vaatehuone oli minulle yksi tärkeä kriteeri, kun etsin sopivaa asuntoa.

Helena sanoo olevansa onnellinen ja kiitollinen siitä, että löysi itselleen juuri toiveidensa mukaisen kodin.
– Koen olevani nyt oikeassa asunnossa. Tämä on minulle se koti, mistä en lähde ennen kuin on pakko. Minulla on myös aivan ihanat naapurit, toivottavasti tulee olemaan jatkossakin.