Tupakointi Vason kiinteistöissä
Vason asumisoikeussopimukset on tehty vuoden 2018 lokakuusta lähtien savuttomina. Asukkaat, jotka ovat tehneet sopimuksen 1.10.2018 jälkeen, eivät ole oikeutettuja tupakoimaan missään kiinteistön alueella eikä huoneistossa (takapiha, etupiha, yhteiset piha-alueet, parkkipaikka, jne.). Kielto koskee myös kiinteistössä vierailevia. Tupakointi on sallittua vain tupakointialueella, mikäli sellainen on kiinteistön alueelle osoitettu. Jos kiinteistössä ei ole määritelty tupakkapaikkaa, on asukkaiden ja heidän vieraidensa tupakoinnin tapahduttava kiinteistön rajojen ulkopuolella. Vason uudiskohteet ovat kokonaan savuttomia. Huomioithan, että tupakointikielto koskee myös sähkötupakointia.
Täysin savuttomia kiinteistöjä ovat:
- Prinssi, os. Mäkilänkatu 3-8, Kaarina
- Kartanopuisto, os. Kartanontie 5 B, Kaarina
- Jokihelmi, os. Karjatie 12 B, Lieto
- Melodia, os. Tornikatu 15, Raisio
- Ruustinna, os. Kirkkoväärtinkuja 1 B, Raisio
- Lehtokerttu, os. Kellarimäenkatu 6, Raisio
- Villa Gardberg, os. Kärsämäentie 68 C ja 68 F, Turku
- Pääskynlinna, os. Pääskynlinnankatu, Turku
Valitettavasti emme voi takautuvasti puuttua aiempiin asumisoikeussopimuksiin, jotka sallivat tupakoinnin kiinteistön alueella. Muutos kohti savuttomia kiinteistöjä tapahtuu pienin askelin asukkaiden vaihtuessa. Rakennettavat uudiskohteet ovat automaattisesti savuttomia.
Mikäli naapurisi tupakointi häiritsee sinua, voit tehdä asiasta häiriöilmoituksen. Parvekkeella tai pihapatiolla tupakoiva on velvollinen huolehtimaan siitä, ettei tupakansavua pääse kulkeutumaan naapurihuoneistoon.
Naapuri aiheuttaa häiriötä
Normaalit asumisen äänet huoneistossa kuuluvat asumiseen ja niitä tulee sietää.
Näitä ääniä ovat esimerkiksi seuraavat:
- Suihkussa tai WC:ssä käynnistä tulevat äänet kaikkina aikoina
- Normaalista liikkumisesta asunnossa aiheutuvat äänet kaikkina aikoina
- Lasten leikkimisestä kuuluvat äänet valveillaoloaikaan
- Hissin käytöstä ja rappukäytävästä aiheutuvat liikkumisen äänet
Huoneistoissa on vältettävä naapurien häiritsemistä. Kello 22.00 ja 7.00 välisenä aikana on naapureille annettava yörauha. Perhejuhlista ym. tilaisuuksista, jotka kestävät myöhempään kuin kello 22.00, tulee ilmoittaa naapureille. Talon järjestyssääntöjä tulee noudattaa myös juhlien aikana.
Jos naapurin asuminen häiritsee, kannattaa ensisijaisesti huomauttaa siitä asiallisesti häiriön aiheuttajalle. Voi olla, että asukas ei itse tiedä asumisensa tai käytöksensä häiritsevän.
Mikäli häiriön aiheuttaminen huomautuksesta huolimatta jatkuu, voit tehdä siitä meille häiriöilmoituksen OmaVason kautta tai olemalla yhteydessä isännöitsijääsi. Kerro ilmoituksessa häiriön laatu, tapahtuma-ajankohdat sekä kuinka kauan häiriötä on jatkunut. Mainitse myös, oletko huomauttanut asiasta häiritsijälle.
Yhdenkin asukkaan tekemän sähköisen häiriöilmoituksen perusteella isännöitsijä voi antaa asukkaalle huomautuksen häiriöstä, ja muistuttaa tätä järjestyssäännöistä.
Jos häiriö on erittäin törkeää tai tilanne on uhkaava, ilmoita asiasta välittömästi poliisille soittamalla hätänumeroon. Huomioithan, että poliisi ei ilmoita meille käynneistään kiinteistöillä tai asunnoissa. Tee asiasta häiriöilmoitus OmaVasoon.
Mitä tapahtuu Vasolle tehdyn häiriöilmoituksen jälkeen?
Ilmoituksen jälkeen selvitämme tapauksen taustat ja olemme yhteydessä häiriön aiheuttajaan. Voimme antaa huomautuksen tai kirjallisen varoituksen riippuen häiriön laadusta. Toimenpiteisiin ei välttämättä ryhdytä, jos häiriö on vähäistä ja lyhytaikaista. Kiinteistönomistajana emme voi kertoa naapureille, mihin toimiin häiriöiden kanssa on ryhdytty.
Jos häiriö jatkuu tekemäsi kirjallisen ilmoituksen jälkeen, tee uusi kirjallinen ilmoitus.
Kiinteistösi järjestyssäännöt löydät OmaVasosta.
Olen huolissani naapuristani, miten toimin?
Mikäli sinulla herää huoli naapuristasi, kannattaa asiaan puuttua. Voit tehdä huoli-ilmoituksen avun tarpeessa olevasta täysi-ikäisestä henkilöstä. Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi naapuri tai läheinen.
- Jos epäilet asunnossa väkivaltaa tai lapsen laiminlyöntiä, ilmoita asiasta poliisille.
- Jos olet epävarma tai puuttuminen tuntuu vaikealta, ota asia puheeksi jonkun toisen talossa asuvan kanssa.
- Ole asiallinen. Syyttely, nimittely ja päivittely tekevät tilanteesta vain entistä vaikeamman.
Milloin ilmoitus tulee tehdä?
Huoli voi herätä esimerkiksi henkilön muuttuneesta käytöksestä, turvallisuudesta, toimintakyvyn muutoksista tai jaksamisesta. Huoli-ilmoituksen avulla viranomainen saa tiedon henkilön avuntarpeesta ja vastuu tilanteen arvioinnista jää heille.
Jos mahdollista, keskustele huolen kohteena olevan henkilön kanssa ennen ilmoituksen tekemistä.
Huoli-ilmoituslomake on tarkoitettu käytettäväksi kiireettömissä tilanteissa. Jos kyseessä on henkeä uhkaava tai muu välittömästi hyvinvointiin vaikuttava tilanne, ota yhteys: