Asukkaan ja Vason vastuut

Vasolla asuminen on helppoa ja turvallista. Vaso huolehtii omistamistaan kiinteistöistä ja haluaa, että asukkaamme viihtyvät kodeissaan. Vaso huolehtii kiinteistön, asuntojen sekä pihojen kunnossapidosta yhdessä huoltoyhtiön kanssa. Vason korjausvastuulle kuuluvat myös asunnon perusvarustukseen kuuluvien koneiden, laitteiden ja kalusteiden korjaaminen. Asukkaan vastuulla on huolehtia asunnostaan ja ilmoittaa mahdollisista huoltotoimenpiteistä Vasolle tai huoltoyhtiölle.
Lue vastuista tarkemmin alta.

Vason vastuut

Asunnon perusvarustukseen kuuluvat koneet, laitteet ja kalusteet ovat Vason korjausvastuulle.
Vason korjausvastuulle kuuluvat mm.:

 • Kiinteistön lukot ja avaimet (lisäavaimet ja lukkojen sarjoitukset tilataan aina Vason kautta. Lisäavaimet ovat maksullisia.) 
 •  Jääkaappipakastin
 • Perusvarusteluun Vason puolesta kuuluva astianpesukone (Astianpesukone kuuluu seuraaviin kiinteistöihin: Katariina (Eerikinkuja 1), Keskusrivi (Frälsintie 1), Kuninkaanlaakso (Käräjätuomarinkatu 18), Melodia (Tornikatu 15), Pappilanaho (Koroistenkuja 1), Prinssi (Mäkilänkatu 3 ja 8), Ratsu (Mäkilänkatu 5), Soininen (Soinistentie 26) ja Unikko (Suoniityntie 8)
 • Liesi
 • Wc-istuin
 • Lavuaari
 • Hanat
 • Kiuas
 • Kiinteät kalusteet ja kiinteät valaisimet (ei lamppujen vaihto).

Asukas on velvollinen ilmoittamaan Vason korjausvastuulla olevien laitteiden yms. hajoamisesta kiinteistön huoltoyhtiölle. Jos edellä mainitut laitteet tai kalusteet rikkoontuvat asukkaan virheellisen tai huolimattoman toiminnan tuloksena, on vastuu korjauskustannuksista asukkaalla.

Katso tarkemmat tiedot vastuunjakotaulukosta.

Asukkaan vastuut

Asukkaan vastuulla on asuminen ja ilmoitusvelvollisuus huoneistossa havaitsemistaan korjaustarpeista. Asukkaan vastuulle kuuluvat myös asunnon perusvarustukseen kuulumattomien varusteiden ylläpito. Näitä voivat olla esimerkiksi asukkaan asennuttama astianpesukone.

Asukas on velvollinen huolehtimaan mm.:

 • Asunnon ja kiinteistön avaimista huolehtiminen. Kaikki vastaanotetut avaimet ja mahdolliset lisäavaimet on palautettava poismuuttaessa Vasolle. Lisäavaimet tilataan Vason kautta ja asukas maksaa lisäavainten kustannukset. Hävinneiden avainten takia tehdyn lukkojen sarjoituiksen kustannukset tulevat asukkaalle.
 • Palovaroittimen asentaminen ja sen paristojen vaihto (poislukien sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet) 
 • Lamppujen vaihdot asunnossa sisällä
 • Kodinkoneiden säännöllinen puhdistus ja ohjeiden mukainen käyttö. Huomioithan erityisesti keraamisen lieden puhdistuksen heti likaantumisen jälkeen, jotta lika ei pääse palamaan / pinttymään
 • Ilmanvaihtopoistoventtiilien puhdistaminen ja vaihto
 • Pesukoneiden liittäminen
 • Lattikaivon ja hajulukkojen puhdistaminen
 • Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen
 • Saranoiden öljyäminen
 • Koti- ja vastuuvakuutuksen ottaminen

Asukas on velvollinen  ilmoittamaan havaitsemistaan vioista asunnossa tai kiinteistössä huoltoyhtiölle. Tee vikailmoitus täällä.

Katso tarkemmat tiedot vastuunjakotaulukosta.

Ilmoita vioista

Jos asunnossa menee jotain rikki tai huomaat vian asunnon varusteluun kuuluvassa laitteessa, ilmoita siitä viipymättä huoltoyhtiölle. Tee vikailmoitus täällä.

Vioista ja ongelmista ilmoittaminen ja niiden korjauttaminen tuo säästöjä. Vaikka lavuaariin hiljalleen tiputteleva hana ei asumista haittaisikaan, kuluttaa vuotava hana tai wc-istuin vuodessa runsaasti vettä. Jo ompelulangan paksuinen vuoto tekee vuodessa noin 80 euron lisän vesilaskuun ja tulitikun paksuista vesinoroa juoksuttava wc-istuin kuluttaa noin 8 000 euroa vuodessa.

Poismuutto

Irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti joko Vason toimistossa tai www.vaso.fi/asumisoikeuden-irtisanominen. Sähköpostilla tulleita irtisanomisia emme voi ottaa vastaan.

1.2.2020 alkaen irtisanottuihin huoneistoihin tehdään huoneistotarkastus joko irtisanomisaikana tai poismuuton jälkeen. Mikäli huoneistotarkastus tehdään irtisanomisaikana, sopii isännöitsijä kanssasi tarkastuksen ajankohdan. Mahdolliset tarkastusajan muutokset tulee sopia isännöitsijän kanssa.
 

Poismuuttaessasi varmistathan, että asuntosi on asianmukaisesti siivottu ja olet vienyt kaikki omat tavarasi pois (huomioi myös varastot, pyörävarasto, parveke/takapiha).
Normaalista asumisesta tulleet kulumat asunnossa kuuluvat elämään ja Vaso vastaa niiden korjaamisesta. Mikäli asuntoon on aiheutunut  merkittävää laiminlyöntiä asukkaan toimesta, veloitamme siitä asukaslaskutuksen mukaisen hinnan poismuuttavalta asukkaalta. Lataa tästä asukaslaskutushinnasto

Avaimet palautetaan Vason toimistolle viimeistään irtisanomisaikasi umpeutumisen jälkeisenä arkiaamuna.

Mikäli kaikkia avaimia ei ole palautettu tällöin Vasolle, peritään poismuuttavalta asukkaalta lukkojen sarjoituksen hinta.
Palauta avaimet Vason toimiston ollessa auki, jolloin saat avainpalautuksesta myös kuittauksen ja varmistamme turvallisen palautuksen.

Muistathan irtisanoa huoneistokohtaisen sähkösopimuksen, autopaikkasopimuksen (eParking) ja toimittaa poismuuttoilmoituksen huoltoyhtiöllesi tai Vason toimistoon. Vaso ei vastaa lopettamattomien sopimusten kustannuksista.

Palauta DNA:n kaapelimodeemi lähimpään DNA:n liikkeeseen Raisioon tai Turkuun.