Siirry sisältöön
Artemis valmistuu Turun keskusta-alueelle tammikuussa 2025. Nyt on oikea hetki jättää hakemus ja muuttaa helpon arjen Artemikseen!

Olemme keränneet tälle sivulle kysymyksiä asunnon hakuun liittyen.

Vaso-asunnon hakua varten tarvitset asumisoikeuden järjestysnumeron sekä voimassa olevan asuntohakemuksen.

Hakemus toimii ns. hakuvahtina, eli saat aina ostotarjouksen, kun hakuehtoisi sopiva asunto tulee myyntiin. Hakemuksella ei haeta tiettyä asuntoa eikä kiinteistöä. Tutustuttuasi asunnon tietoihin voit ilmoittautua asunnon hakuun mukaan. Huom! Kun ostotarjous on lähetetty asunnon hakijoille, joilla on asuntohakemus, tarjouskierros suljetaan, jolloin asunnon hakuaikana ei uusia hakemuksia oteta vastaan ko. asunnon hakuun.   

Keräsimme avuksesi yksityiskohtaisen muistilistan hakuprosessista.

Asumisoikeuden järjestysnumero ratkaisee asunnon saajan. Jos samaa asuntoa hakee useampi kuin yksi hakija, on pienimmän järjestysnumeron haltija etusijalla ja asuntoa tarjotaan ensimmäisenä hänelle. 
Samassa asuinkiinteistössä vaihtoa hakeva asukas on aina etusijalla muihin hakijoihin nähden.

Miten järjestysnumeroa haetaan?
Järjestysnumeron saa ARAn järjestysnumerorekisteristä. Se on verkkopalvelu, johon pitää kirjautua esimerkiksi pankkitunnuksilla. Palvelua voi käyttää nettiselaimella sekä tietokoneella, että mobiililaitteilla.

Kun olet täyttänyt numerohakemuksen ja maksanut järjestysnumeron (9,20 €), näet saamasi järjestysnumeron heti verkkopalvelusta. Järjestysnumero on voimassa 2 vuotta.

Lisää tietoa järjestysnumerosta ja numeron hakemisesta.

Kun sinulla on voimassa oleva asuntohakemus, saat tiedon hakutoiveitasi vastaavista vapautuvista asunnoista. Asuntohakemus on voimassa vuoden. Voit myös tulla keskustelemaan asuntoasioista kanssamme toimistollemme os. Rauhankatu 4, Turku. 

Tarkkaa jonotusaikaa on mahdotonta sanoa, sillä tilanteeseen vaikuttaa hakijan järjestysnumero ja haettujen asuntojen vapautuminen. Esimerkiksi pieniä asuntoja haetaan kauttamme enemmän kuin isoja perheasuntoja. Jokaisen asunnon haussa on mukana eri hakijat eri järjestysnumeroin. Monesti pystymme tarjoamaan hakijalle tarvetta vastaavan asunnon nopeastikin, mutta tiettyihin kiinteistöihin voi joutua jonottamaan pitkäänkin.

Tulorajoja asumisoikeusasuntoihimme ei ole. Alle 55-vuotiaille hakijoille on olemassa varallisuusrajat. Niiden mukaan hakijalla ei esimerkiksi saa olla samalla alueella asumistarvetta vastaavaa omistusasuntoa. Tarkat euromääräiset huoneistokohtaiset rajat saat aina tietää toimistoltamme. Yritykset eivät voi hakea asumisoikeusasuntoja.

Asumiskustannuksia vertailtaessa on tärkeää ottaa huomioon kaikki asumiseen liittyvät tekijät eli mm. hinta, asunnon koko, varustelutaso, sijainti sekä asunnon hallintamuotoon liittyvät riskit. Asumisoikeusasuminen on kohtuuhintaista ja tutkitusti edullisempaa kuin vuokralla asuminen. Asumisoikeusasukkaana tiedät asumisesi kustannukset etkä ole sidottu suureen pankkilainaan.

Asumisoikeusmaksut vaihtelevat 5 000–60 000 euron välillä. Asumisoikeusmaksun suuruuteen vaikuttavaa mm. asunnon koko, sijainti ja kiinteistön ikä.

Ennen muuttoa uusi asukas maksaa kahden kuukauden käyttövastikkeen suuruisen vakuusmaksun, joka palautetaan asukkaalle pois muutettaessa, jos asunto on luovutettu ohjeistuksen mukaisesti ja vastikkeet maksettu. Asumisen aikana asukas maksaa kuukausittain käyttövastiketta, joka kaikissa Vason asunnoissa sisältää lämmityksen (huom! ei Soininen) ja laajakaistayhteyden. Veden kulutuksesta kerätään asunnon henkilölukuun perustuva vesimaksu/vesiennakkomaksu. Lähes kaikissa kiinteistöissä on huoneistokohtaiset vesimittarit, joiden kulutuslukemien mukaisesti tehdään tasauslaskut pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa. Useimmissa kohteissa on erillinen autopaikkamaksu, mutta monessa kohteessa se myös sisältyy käyttövastikkeeseen. 

Asukas maksaa itse asunnossa kuluttamansa sähkön. Käyttövastikkeen lisäksi laskutamme asunnon henkilölukuun perustuvan vesimaksun/vesiennakkomaksun. Lähes kaikissa kohteissa on käytössä huoneistokohtaiset vesimittarit, jolloin veden kulutus laskutetaan todellisen kulutuksen mukaan muutaman kerran vuodessa tapahtuvan tasauslaskutuksen perusteella. Lämmityssähkö kuuluu vastikkeeseen lukuun ottamatta Naantalin Soinisten kiinteistöä.

Kulutussähkön osalta asukas tekee oman sähkösopimuksen, pois lukien Naantalin Kauppilanrinne, Tiroli, Suopellonrivi, Sinipiianrivi, Keijulinna I ja II, Haikarinlinna, Orkonkatu 7 ja Tammistonpuisto, joiden osalta Vaso laskuttaa asukkaalta myös kulutussähkön.

Asuntovalikoimastamme löytyy huoneistoja kompakteista yksiöistä jopa 6 huoneen perheasuntoihin.

Asukkaat, joiden sopimus on alkanut 1.10.2018 tai sen jälkeen, eivät ole oikeutettuja tupakoimaan missään kiinteistön alueella (takapiha, etupiha, yhteiset piha-alueet, parkkipaikka, jne.) Tupakointikielto koskee myös sähkötupakkaa ja asukkaiden vieraita. Näin Vaso siirtyy pikkuhiljaa kohti savuttomuutta. Kiinteistön järjestyssäännöissä voi olla erikseen osoitettu tupakkapaikka. Uudiskohteemme ovat täysin savuttomia.

Tällä hetkellä kokonaan savuttomia kiinteistöjä ovat:

  • Kaarinan Prinssi
  • Kaarinan Kartanonpuisto
  • Raision Melodia
  • Raision Ruustinna
  • Liedon Jokihelmi
  • Turun Villa Gardberg
  • Turun Pääskynlinna (valmistuu 2023)
  • Raision Lehtokerttu

Lemmikit ovat tervetulleita Vasolle. Lemmikit eivät kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä muille asukkaille tai huoneistolle/kiinteistölle.  

Kyllä, ehdottomasti. Vaihtaminen asumisoikeusasunnosta toiseen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. 

Uuden asuntohakemuksen voi tehdä, kun asunnossa on asuttu 6 kk. Neuvomme asunnon vaihdon etenemisessä, kun sopiva asunto on löytynyt. Vaihdon edellytyksenä on, että nykyisen asunnon velvoitteet on hoidettu asianmukaisesti eikä asukkaalle ole merkitty järjestyshäiriöitä.

Asumisoikeusmaksut pystytään siirtämään helposti Vason sisäisten vaihtojen yhteydessä. Mikäli asumisoikeussopimus on pankissa lainan vakuutena, tarvitaan siirtoon pantinhaltijan suostumus.

Vaihtaja maksaa molemmista asunnoista vastiketta päällekkäin muuton vaatimat päivät, jotka sovitaan ennen sopimuksen allekirjoitusta.

Asumisoikeuden irtisanomisaika on kolme kuukautta siitä päivästä, kun irtisanomisilmoitus vastaanotetaan Vasossa. Asumisoikeuden irtisanominen tehdään kirjallisesti.
Vaso hoitaa asunnon myynnin eli asukkaalla ei ole vastuuta myynnistä. Asunnon näyttöä varten hakijalle luovutetaan poismuuttavan asukkaan yhteystiedot näytön sopimiseksi. Asumisoikeus- ja vakuusmaksu palautetaan luovutusajan päätyttyä, vaikka seuraavan asukkaan muuttopäivää ei olisi vielä tiedossa. Palautettavan asumisoikeusmaksun suuruus on aina vähintään se, minkä asukas on sisään muuttaessaan maksanut. Palautuksen ehtona on, että asunto on tarkastettu ja avaimet on toimitettu Vason toimistolle. Asumisoikeusmaksu palautetaan kahden viikon kuluessa hallinta-ajan päättymisestä. 

Vaso vastaa asuntojen ja kiinteistöjen kunnossapidosta. Asunnot tarjotaan uudelle asukkaalle siistissä kunnossa. Isännöitsijä arvioi asukkaiden vaihtuessa muuttotarkastuksen yhteydessä mahdollisten pintaremonttien tarpeen.

Kyllä, meillä asukas saa tehdä kodistaan itselleen viihtyisän. Ennen remonttia kannattaa kuitenkin sopia asiasta Vason isännöitsijän kanssa.

Pääsääntöisesti huoltotyöt hoitaa huoltoyhtiö, mutta asukkaat voivat sopia talkoista keskenään. Asukkaan omalla vastuulla on huolehtia asunnon etu- ja takapihan kunnosta.

Ei valitettavasti voi. Asumisoikeussopimus antaa asukkaalle asunnon hallintaoikeuden, joka myös periytyy ja sen voi siirtää perheenjäsenelle (2 vuoden asumisen jälkeen).

Asunnon voi vuokrata toiselle henkilölle, jos on asunut asunnossa vähintään 2 vuotta ja esim. oma työpaikka tai opiskelupaikka siirtyy väliaikaisesti toiselle paikkakunnalle. Ennen asunnon vuokrausta tulee Vason asuntomyynnistä varmistaa vuokrauksen olevan mahdollista. 

Asunnon vuokrasopimus tulee olla määräaikainen (max 2 vuotta) ja vuokrasopimuksesta tulee toimittaa kopio Vasolle ja huomioida, että vuokranantajana vastaa mm. siitä, että vuokralainen hoitaa vastikkeen maksun. Asumisoikeusasuntoa ei voi hankkia sijoitusmielessä

Asukkailla on mahdollista vaikuttaa oman kiinteistönsä asioihin osallistumalla asukaskokouksiin ja toimintaan. Kiinteistöissä toimivat asukastoimikunnat, ja vähintään kerran vuodessa pidetään asukaskokous.  Myös Vason hallituksessa on asukasedustajia.

Turun kaupunki omistaa 56,7 %. Loput osakkeista omistavat naapurikunnat ja rakennuttajayhtiöt.