Siirry sisältöön
Artemiksen ensimmäinen hakukierros on sulkeutunut. Jätä asuntohakemus ja osallistu seuraaville kierroksille. Houkuttelevan helppo arki kutsuu sinua!

Asumisoikeusasuminen – Miten se toimii?

Asumisoikeusasunnon hankkiminen

Asumisoikeusasunto on monelle houkutteleva vaihtoehto, kun pohditaan sopivaa asumismuotoa. Vaso tarjoaa asumisoikeusasuntoja jotka ovat erinomainen valinta erityisesti niille, jotka kaipaavat vakautta asumiseensa ilman omistusasunnon hankintaan liittyviä suuria taloudellisia sitoumuksia. Asumisoikeusasunnon hankkiminen alkaa asumisoikeusmaksun maksamisella, joka on yleensä 10-15 prosenttia asunnon arvosta. Mikäli asukas päättää luopua asumisoikeudestaan, tämä maksu palautetaan indeksikorjattuna.

Kun asumisoikeusmaksu on suoritettu, asukas maksaa kuukausittaista käyttövastiketta, joka kattaa asunnon ylläpitokulut. Käyttövastike on verrattavissa vuokra-asumisen kuukausivuokraan, mutta asumisoikeusasumisessa asukkaalla on enemmän oikeuksia ja vastuuta asuntoonsa liittyen. Asumisoikeusasunto tarjoaa asukkaalle turvallisen ja pitkäaikaisen kodin, jossa hän voi asua niin kauan kuin haluaa, kunhan noudattaa asumisoikeussopimuksen ehtoja.

Asumisoikeusasunnon oikeudet ja velvollisuudet

Asumisoikeusasunnon asukkaana sinulla on oikeus asua asunnossa niin kauan kuin haluat, kunhan noudatat asumisoikeussopimuksen ehtoja. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sinulla on vakaa ja turvallinen koti ilman huolta siitä, että joutuisit muuttamaan ulos lyhyellä varoitusajalla. Asumisoikeusasuminen eroaa vuokra-asumisesta siinä, että asukkaalla on enemmän sananvaltaa asuntonsa hallinnassa ja mahdollisissa muutostöissä, kunhan ne ovat sopimuksen ja taloyhtiön sääntöjen mukaisia.

Velvollisuuksiisi kuuluu pitää huolta asunnostasi ja ilmoittaa mahdollisista vioista tai korjaustarpeista isännöitsijälle tai taloyhtiölle. Asumisoikeusasunnossa asuessaan asukas vastaa myös asunnon sisäpuolisten korjausten kustannuksista, mikäli ne johtuvat asukkaan omasta toiminnasta. On tärkeää ymmärtää, että vaikka asumisoikeusasunto ei ole oma, asukkaalla on silti vastuu asunnon kunnossapidosta ja arvon säilyttämisestä.

Asumisoikeusasunnon taloudelliset hyödyt

Asumisoikeusasuminen tarjoaa taloudellista joustavuutta ja turvaa. Asumisoikeusmaksu on kertaluonteinen maksu, joka palautetaan asukkaalle, jos hän päättää luopua asumisoikeudestaan. Maksu palautetaan indeksikorjattuna, mikä tarkoittaa, että se säilyttää arvonsa inflaation mukaisesti. Tämä tekee asumisoikeusasumisesta houkuttelevan vaihtoehdon, sillä se on kuin sijoitus, joka seuraa markkinoiden kehitystä.

Toinen taloudellinen etu on se, että kuukausittainen käyttövastike on usein edullisempi kuin vastaavan vuokra-asunnon vuokra. Käyttövastike kattaa asumisen ylläpitokulut, kuten lämmityksen, veden ja kiinteistönhoitomaksut. Tämä tekee asumisoikeusasumisesta kustannustehokkaan vaihtoehdon, joka tarjoaa vakautta ja ennakoitavuutta asumiskustannuksiin. Vaso pyrkii pitämään käyttövastikkeet kohtuullisina, jotta asumisoikeusasuminen olisi mahdollisimman monen ulottuvilla.

Uusimmat uutiset