Siirry sisältöön

Asumisoikeusasuminen: Oikeudet ja vastuut

Asumisoikeusasunnon perusteet

Asumisoikeusasunto tarjoaa monille suomalaisille mahdollisuuden turvalliseen ja pitkäaikaiseen asumiseen. Vaso on yksi niistä toimijoista, jotka mahdollistavat tämän asumismuodon tarjoamisen. Asumisoikeusasunnossa asuminen tarkoittaa, että asukas maksaa kertaluonteisen asumisoikeusmaksun, joka on yleensä 10-15 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Tämän jälkeen asukas maksaa kuukausittaista käyttövastiketta, joka kattaa muun muassa kiinteistön hoitoon, ylläpitoon ja mahdollisiin korjauksiin liittyvät kulut.

Asumisoikeusasunnon asukkaana sinulla on oikeus asua asunnossa niin kauan kuin haluat, kunhan noudatat asumisoikeussopimuksen ehtoja. Tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse huolehtia asunnon myymisestä tai etsiä uutta kotia vuokrasopimuksen päätyttyä. Asumisoikeusasunto onkin erinomainen vaihtoehto niille, jotka arvostavat asumisen vakautta ja turvallisuutta.

Asumisoikeusasukkaan oikeudet

Kun valitset asumisoikeusasunnon, saat monia oikeuksia, jotka tekevät asumisestasi mukavaa ja huoletonta. Ensinnäkin, sinulla on oikeus asua asunnossa niin pitkään kuin haluat, mikäli et riko asumisoikeussopimuksen ehtoja. Lisäksi, asumisoikeusasunto antaa sinulle mahdollisuuden vaikuttaa asumisympäristöösi ja osallistua yhteisön toimintaan. Vaso huolehtii asuntojen ylläpidosta ja korjauksista, joten voit keskittyä nauttimaan kodistasi ilman ylimääräisiä huolia.

Oikeuksien lisäksi sinulla on myös mahdollisuus tehdä asuntoon muutoksia ja parannuksia, kunhan ne ovat linjassa Vason ja muiden asukkaiden kanssa. Tämä tarkoittaa, että voit tehdä kodistasi juuri sellaisen kuin haluat, kunhan muutokset eivät vaikuta asunnon tai kiinteistön arvoon negatiivisesti.

Asumisoikeusasukkaan vastuut

Asumisoikeusasunnossa asumisen vapauden myötä tulee myös vastuuta. Asukkaana sinun tulee huolehtia asunnon sisätilojen siisteydestä ja kunnossapidosta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pienet korjaukset ja huollot, kuten hanan tiivisteen vaihto tai lampun vaihtaminen, kuuluvat asukkaan vastuulle. Lisäksi on tärkeää noudattaa taloyhtiön sääntöjä ja ohjeita, jotta kaikilla asukkailla on miellyttävä asua yhteisössä.

Vastuullasi on myös ilmoittaa huoltoyhtiölle tai Vason isännöitsijälle mahdollisista suuremmista vioista tai korjaustarpeista, jotka vaativat ammattilaisten huomiota. Näin varmistetaan, että asumisoikeusasunto pysyy hyvässä kunnossa ja asumismukavuus säilyy korkeana kaikille asukkaille.

Asumisoikeusasuminen sijoitusnäkökulmasta

Asumisoikeusasunto on myös sijoitus tulevaisuuteen. Asumisoikeusmaksu, jonka maksat asuntoon muuttaessasi, palautetaan sinulle, jos päätät luopua asumisoikeudestasi. Summa maksetaan takaisin indeksikorjattuna, mikä tarkoittaa, että se säilyttää arvonsa inflaation suhteen. Tämä tekee asumisoikeusasunnosta houkuttelevan vaihtoehdon, sillä se tarjoaa taloudellista turvaa ja vakautta.

On kuitenkin hyvä muistaa, että mahdolliset asunnon kuntoon liittyvät korjaukset, jotka ovat asukkaan vastuulla, vähennetään palautettavasta vakuusmaksusta. Tämä kannustaa asukkaita pitämään huolta asunnostaan ja varmistamaan, että se pysyy hyvässä kunnossa koko asumisoikeuden ajan.

Asumisoikeusasunnon vaihtaminen ja luopuminen

Elämäntilanteet muuttuvat, ja joskus voi tulla tarve vaihtaa asumisoikeusasuntoa tai luopua siitä kokonaan. Vaso tarjoaa joustavuutta tällaisissa tilanteissa. Voit hakea vaihtoa toiseen asumisoikeusasuntoon, jos perheesi koko muuttuu tai haluat muuttaa toiselle paikkakunnalle. Voit myös irtisanoa asuntosi ja  luovuttaa asumisoikeutesi eteenpäin, mikäli päätät muuttaa pois asumisoikeusasunnosta.

Luopuessasi asumisoikeudesta saat asumisoikeusmaksun takaisin indeksikorjattuna, mikä tarkoittaa, että sijoituksesi säilyttää arvonsa. Tämä tekee asumisoikeusasumisesta joustavan ja taloudellisesti järkevän vaihtoehdon monille suomalaisille.

Yhteisöllistä asumista

Asumisoikeusasunnot tarjoavat paitsi vakautta ja turvallisuutta, myös yhteisöllisyyttä sitä arvostaville. Vason asumisoikeusasunnoissa asukkaat voivat osallistua aktiivisesti yhteisön toimintaan ja vaikuttaa asuinympäristönsä kehittämiseen. Tämä luo naapureiden välille vahvan yhteisöllisen hengen, joka on arvokas osa asumisoikeusasumista.

Yhteisöllisyys näkyy myös yhteisten tilojen ja tapahtumien kautta, joita Vaso ja asukkaat voivat järjestää. Tämä mahdollistaa uusien ystävyyssuhteiden syntymisen ja tuo lisäarvoa jokapäiväiseen elämään asumisoikeusasunnossa.

Uusimmat uutiset