Siirry sisältöön

Asumisoikeusasunnon hakeminen ja valinta

Asumisoikeusasumisen perusteet

Asumisoikeusasunto on suosittu vaihtoehto monille, jotka etsivät vakituisen kodin tunnetta ilman omistusasunnon hankintaan liittyviä suuria taloudellisia sitoumuksia. Vaso tarjoaa laadukkaita asumisoikeusasuntoja, jotka yhdistävät vuokra- ja omistusasumisen parhaat puolet. Asumisoikeusasunnossa asuva maksaa kertaluonteisen asumisoikeusmaksun, joka on yleensä 10-15 % asunnon hankinta-arvosta, sekä kuukausittaista käyttövastiketta, joka kattaa asumisen ylläpitokulut.

Asumisoikeusasunnon asukkaana et omista asuntoa, mutta sinulla on oikeus asua siinä niin kauan kuin haluat, kunhan noudatat asumisoikeussopimuksen ehtoja. Asumisoikeusasuminen on turvallinen ja joustava asumismuoto, joka tarjoaa myös taloudellista vakautta: asumisoikeusmaksu palautetaan indeksikorjattuna, jos päätät luopua asumisoikeudesta.

Hakuprosessi ja kriteerit

Asumisoikeusasunnon hakeminen alkaa järjestysnumeron hankkimisella. Tämä numero on henkilökohtainen ja se osoittaa vuorojärjestyksesi asuntoa hakiessasi. Vason asumisoikeusasuntoihin hakeminen on tehty mahdollisimman sujuvaksi, ja hakulomakkeet löytyvät kätevästi Vason verkkosivuiltaan. Hakemuksessa tulee ilmoittaa toiveesi asunnon sijainnista, koosta ja muista ominaisuuksista.

Valintaprosessissa huomioidaan hakijan varallisuus. Asumisoikeusasuntojen tarkoituksena on tarjota laadukasta asumista kohtuullisin kustannuksin, joten asunnot on suunnattu erityisesti niille, jotka eivät ole etusijalla omistusasuntojen markkinoilla. Vaso varmistaa, että asumisoikeusasunnot luovutetaan hakijoille oikeudenmukaisesti ja läpinäkyvästi.

Asumisoikeusasunnon rahoitus

Asumisoikeusasunnon rahoittaminen koostuu pääasiassa kolmesta osasta: asumisoikeus- ja vakuusmaksusta ja kuukausittaisesta käyttövastikkeesta. Asumisoikeusmaksu on kertasuoritus, joka vastaa osaa asunnon hankintahinnasta. Tällä maksulla saat asumis- ja hallintaoikeuden asuntoosi ja se palautetaan sinulle, jos päätät luopua asumisoikeudesta. Palautussumma indeksikorjataan, niin että sinulle palautetaan aina vähintään se summa, jonka olet maksanut asuntoon muuttaessasi.

Käyttövastike on kuukausittain maksettava summa, joka kattaa asunnon ylläpidon ja hallinnoinnin kulut. Vaso pitää huolen siitä, että käyttövastikkeet pysyvät kohtuullisina, jotta asumisoikeusasuminen säilyy taloudellisesti houkuttelevana vaihtoehtona. Käyttövastikkeen suuruus määräytyy asunnon koon, sijainnin ja varustelutason mukaan.

Asumisoikeusasunnon valinta

Kun olet saanut asumisoikeusnumeron ja jättänyt asuntohakemuksen, Vaso ottaa sinuun yhteyttä sopivan asunnon vapautuessa. Asunnon valinnassa on tärkeää ottaa huomioon oma elämäntilanteesi ja tarpeesi. Mieti esimerkiksi asunnon kokoa, sijaintia ja lähellä olevia palveluita. Vaso tarjoaa monipuolisia asumisoikeusasuntoja eri puolilla kaupunkia, joten vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun.

On myös hyvä muistaa, että asumisoikeusasuntoa valitessa voit olla yhteydessä Vason asuntomyyntiin, jossa sinua autetaan löytämään juuri sinulle sopivan kodin. Asuntomyynti antaa tietoa eri alueiden palveluista, asukkaiden yhteisöllisyydestä ja muista asumiseen liittyvistä seikoista, jotka vaikuttavat viihtyvyyteen ja arjen sujuvuuteen.

Asumisoikeusasunnon vaihtaminen ja luopuminen

Elämäntilanteen muuttuessa saattaa tulla tarve vaihtaa asumisoikeusasuntoa tai luopua siitä kokonaan. Vaso mahdollistaa asumisoikeusasunnon vaihtamisen toiseen, mikäli perheen koko tai muut tarpeet muuttuvat. Vaihtoprosessi on suunniteltu olemaan mahdollisimman joustava ja Vaso auttaa löytämään uuden sopivan asunnon kun käytössäsi on uusi järjestysnumero ja olet toimittanut Vasolle asuntohakemuksen.

Mikäli päätät luopua asumisoikeusasunnostasi, asumisoikeusmaksusi palautetaan indeksikorjattuna. On tärkeää huomioida, että mahdolliset maksamattomat vastikkeet tai  asunnon kunnossapitoon liittyvät korjaukset, jotka ovat asukkaan vastuulla, vähennetään palautettavasta vakuusmaksusta. Vaso neuvoo ja tukee sinua koko prosessin ajan, jotta asumisoikeusasunnosta luopuminen ja asunnon vaihto sujuu ongelmitta.

Uusimmat uutiset