Siirry sisältöön

Asumisoikeusasunnon remontointi ja kunnostaminen

Asumisoikeusasunnon päivittäminen – mistä aloittaa?

Kun asut asumisoikeusasunnossa ja haluat päivittää kotisi ilmettä, on tärkeää aloittaa suunnittelusta. Ennen kuin ryhdyt toimeen, kannattaa selvittää, mitä muutoksia voit tehdä ilman erillistä lupaa ja mitkä remontit vaativat Vason hyväksynnän. Pienet pintaremontit, kuten maalaustyöt ja tapetointi, ovat usein sallittuja, mutta esimerkiksi kosteiden tilojen remontointi vaatii aina erillisen luvan.

On myös hyvä muistaa, että asumisoikeusasunnon remontointi on sijoitus tulevaisuuteen. Vaikka et omistakaan asuntoa, teet parannuksia omaan kotiisi, joka lisää asumismukavuutta. Lisäksi, kun päätät luopua asumisoikeudesta, hyvin hoidettu ja kunnostettu asunto voi nopeuttaa uuden asukkaan löytymistä . Asumisoikeusmaksusi saat aina  takaisin indeksikorjattuna.

Kustannustehokkaat vinkit asumisoikeusasunnon kunnostukseen

Kunnostustöiden ei aina tarvitse olla kalliita. Pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus asunnon ilmeeseen ja viihtyvyyteen. Esimerkiksi uusien vetimien asentaminen kaappeihin, uuden valaisimen valinta tai vaikkapa uuden suihkuverhon ripustaminen tuovat raikkautta asuntoon ilman suuria kustannuksia. Myös kierrätyskeskuksista tai kirpputoreilta voi löytää edullisia huonekaluja ja sisustustarvikkeita, jotka sopivat uuteen kotiisi.

DIY-projektit ovat myös suosittu tapa säästää remonttikuluissa. Monet pienet kunnostustyöt, kuten hyllyjen asennus tai seinien maalaus, ovat sellaisia, jotka voit tehdä itse, mikäli sinulla on hieman kädentaitoja. Tämä ei ainoastaan säästä rahaa, vaan antaa myös henkilökohtaisen kosketuksen kotiisi.

Ympäristöystävällinen remontti asumisoikeusasunnossa

Ekologisuus ja kestävä kehitys ovat nykypäivän avainsanoja myös remontoidessa. Asumisoikeusasunnon kunnostamisessa voi suosia ympäristöystävällisiä materiaaleja ja ratkaisuja. Esimerkiksi maaleissa kannattaa valita matalat VOC-päästöt omaavat vaihtoehdot ja kierrätetyt materiaalit ovat hyvä valinta lattioihin tai seinäpinnoille. Lisäksi energiatehokkaat kodinkoneet ja LED-valaistus säästävät sekä ympäristöä että rahaa pitkällä tähtäimellä.

Myös huonekalujen uudelleenkäyttö tai kunnostus on ekologinen valinta. Vanhan sohvan verhoilu uudelleen tai vanhan pöydän hionta ja maalaus voivat muuttaa huonekalun kuin uudeksi ja samalla säästät luonnonvaroja. Vason asumisoikeusasunnoissa voit toteuttaa ympäristöystävällisiä remontteja, jotka tukevat kestävää asumista.

Asumisoikeusasunnon remontti ja säännöt

Asumisoikeusasunnon remontointiin liittyy tiettyjä sääntöjä ja määräyksiä, jotka on hyvä tuntea ennen remontin aloittamista. Vason asumisoikeusasunnoissa on tärkeää, että kaikki suuremmat muutostyöt hyväksytetään etukäteen. Tämä varmistaa, että remontit tehdään rakennusmääräysten ja taloyhtiön sääntöjen mukaisesti. Lisäksi, kun remontti on valmis, on hyvä dokumentoida tehdyt työt ja mahdolliset muutokset, sillä nämä tiedot ovat tarpeen, kun asumisoikeusasuntoa vaihdetaan tulevaisuudessa.

On myös hyvä muistaa, että tietyt remontit voivat vaikuttaa asumisoikeusmaksun palautukseen. Jos remontti lisää asunnon arvoa, se voi näkyä myönteisesti palautettavassa asumisoikeusmaksussa. Toisaalta, jos asuntoa muutetaan ilman lupaa tai tehdään muutoksia, jotka eivät ole sallittuja, voi se vaikuttaa kielteisesti ja aiheuttaa asukkaalle korvausvelvollisuuden. Siksi on tärkeää noudattaa sääntöjä ja tehdä yhteistyötä Vason kanssa.

Remontin rahoitus asumisoikeusasunnossa

Remontin rahoittaminen voi olla haaste, mutta onneksi on olemassa erilaisia vaihtoehtoja. Asumisoikeusasunnon remonttiin voi hakea remonttilainaa pankista tai hyödyntää säästöjä. Joissakin tapauksissa voi olla mahdollista saada myös taloyhtiöltä tukea, erityisesti jos remontti liittyy taloyhtiön vastuulle kuuluviin korjauksiin. On tärkeää vertailla eri rahoitusvaihtoehtoja ja valita paras ratkaisu omalle taloudelle.

Ennen rahoituksen hakemista on suositeltavaa laatia tarkka budjetti remontille. Tämä auttaa hahmottamaan kokonaiskustannukset ja varmistamaan, että rahoitus kattaa kaikki tarvittavat työt ja materiaalit. Muista myös, että remontin aikana voi tulla yllättäviä kuluja, joten on hyvä varata budjettiin hieman ylimääräistä pelivaraa.

Remontin jälkeen – nauti uudistetusta kodista

Kun remontti on valmis, on aika nauttia uudistetusta kodista. Päivitetty asumisoikeusasunto ei ainoastaan lisää asumismukavuutta, vaan voi myös nostaa asunnon arvoa. Uudet pinnat, modernit kodinkoneet ja toimivat tilat tekevät arjesta sujuvampaa ja viihtyisämpää. Muista pitää huolta uudistetusta kodistasi, jotta se pysyy hyvässä kunnossa tulevaisuudessakin.

On myös hyvä pitää mielessä, että asumisoikeusasunnon kunnostaminen on investointi, joka voi tuoda taloudellista hyötyä, kun on aika siirtyä seuraavaan kotiin. Hyvin hoidettu ja ajantasainen asunto houkuttelee uusia asukkaita ja on mahdollista, että uusi asukas muuttaa toiveesi mukaisen aikataulun puitteissa. Vason asumisoikeusasunnoissa voit luoda kodin, joka kasvaa ja muuttuu kanssasi.

Uusimmat uutiset