Siirry sisältöön

Asunnon valitseminen: Tärkeimmät seikat huomioitavaksi

Sijainti ja palvelut

Kun etsit uutta kotia, sijainti on yksi tärkeimmistä tekijöistä. Mieti, haluatko asua kaupungin sykkeessä vai rauhallisemmalla alueella. Tarkastele myös palveluiden saatavuutta: ovatko kaupat, koulut ja terveyspalvelut lähellä? Vaso tarjoaa asumisoikeusasuntoja monipuolisilla sijainneilla, joten voit valita juuri sinulle sopivan ympäristön.

Lisäksi on hyvä huomioida julkisen liikenteen yhteydet ja muut liikkumismahdollisuudet. Hyvät kulkuyhteydet tekevät arjesta sujuvampaa, oli sitten kyse työmatkoista tai vapaa-ajan menemisistä. Vasolla on asumisoikeusasuntoja monipuolisesti erilaisiin elämäntilanteisiin.

Tilan tarve ja pohjaratkaisu

Mieti, kuinka paljon tilaa tarvitset ja millainen pohjaratkaisu palvelee parhaiten elämäntilannettasi. Tarvitsetko erillisen työhuoneen, vai riittääkö avaran olohuoneen nurkkaus? Vason asumisoikeusasunnoissa on erilaisia pohjaratkaisuja, jotka vastaavat monenlaisiin tarpeisiin. Asumisoikeusasunnossa voit nauttia omasta kodistasi ilman suurta taloudellista sitoumusta.

On tärkeää, että asunnon kokonaisuus vastaa tarpeitasi. Huomioi myös säilytystilojen määrä ja toimivuus. Riittävästi kaappitilaa ja mahdollisuus lisäsäilytystilaan tekevät arjesta kätevämpää ja auttavat pitämään kotisi järjestyksessä.

Asumisoikeuskiinteistön kunto ja tulevat remontit

Tutustu huolellisesti asuinkiinteistösi kuntoon ja tuleviin remontteihin. Tämä on tärkeää, sillä suuret perusparannusremontit voivat vaikuttaa asumismukavuuteen ja käyttövastikkeen suuruuteen. Asumisoikeusasumisessa  käyttövastike kattaa asumisen ylläpitokulut, mutta on silti hyvä olla tietoinen asuinkiinteistön mahdollisista tulevista remonttisuunnitelmista.

Kysy isännöitsijältä taloyhtiön kunnossapitotarveselvityksestä ja tutustu siihen huolellisesti. Näin saat käsityksen siitä, mitä korjauksia on odotettavissa ja voit arvioida, miten ne vaikuttavat asumisoikeusasuntosi arkeen.

Asumisoikeusasumisen ehdot

Asumisoikeusasuminen on joustava vaihtoehto, joka yhdistää vuokra- ja omistusasumisen parhaat puolet. Kun valitset asumisoikeusasunnon, maksat aluksi asumisoikeusmaksun, joka on 10-15 % asunnon hankintahinnasta. Tämän jälkeen maksat kuukausittaista käyttövastiketta, joka kattaa asumisen ylläpitokulut.

Asumisoikeuden hallintamuodossa olet asumisoikeusasunnon haltija, mutta et omista sitä. Sinulla on kuitenkin oikeus asua asunnossa niin kauan kuin haluat, kunhan noudatat sopimuksen ehtoja. Jos päätät luopua asumisoikeudesta, saat asumisoikeusmaksun takaisin indeksikorjattuna. Ennen asuntoon muuttoa maksetusta kahden kuukauden vastikkeen suuruisesta vakuusmaksusta voidaan vähentää mahdolliset asukkaalle kuuluvat ylläpitotyöt mikäli nämä on laiminöyöty.

Ympäristö ja naapurusto

Ympäristö ja naapurusto vaikuttavat merkittävästi viihtyvyyteen. Tutustu alueeseen ja sen asukkaisiin ennen päätöksen tekemistä. Onko naapurustossa paljon lapsiperheitä, opiskelijoita vai senioreita? Vason asumisoikeusasunnot sijaitsevat erilaisilla alueilla, joten voit valita ympäristön, joka vastaa toiveitasi ja elämäntyyliäsi.

Käy kävelyllä alueella eri aikoina päivästä ja viikosta, jotta saat kattavan kuvan siitä, millaista siellä on asua. Tarkkaile myös, millaisia virkistysmahdollisuuksia ja harrastuspaikkoja lähistöltä löytyy. Viihtyisä ympäristö ja mukavat naapurit tekevät kodista entistäkin kodikkaamman.

Taloudelliset tekijät

Kun valitset asuntoa, on tärkeää ottaa huomioon myös taloudelliset tekijät. Asumisoikeusasuminen on taloudellisesti järkevä vaihtoehto, sillä se ei vaadi suurta pääomaa kuten omistusasunto. Asumisoikeusmaksun ja kuukausittaisen käyttövastikkeen lisäksi on hyvä huomioida muut mahdolliset kulut, kuten vesi- ja sähkömaksut.

Vertaile eri asumismuotojen kustannuksia ja mieti, mikä sopii parhaiten budjettiisi. Vason asumisoikeusasunnot tarjoavat ennakoitavat ja kohtuulliset asumiskustannukset, joten voit suunnitella talouttasi pitkällä tähtäimellä.

Uusimmat uutiset