Siirry sisältöön

Mitä asumisoikeusasuminen on?

Asumisoikeusasumisen perusteet

Asumisoikeusasunto on monille suomalaisille houkutteleva vaihtoehto, kun puhutaan kodin hankkimisesta. Vaso on yksi niistä toimijoista, jotka tarjoavat tätä asumismuotoa. Mutta mitä asumisoikeusasuminen oikeastaan tarkoittaa? Lyhyesti sanottuna, se on järjestelmä, jossa asukas maksaa kertaluonteisen asumisoikeusmaksun ja sen jälkeen kuukausittaista käyttövastiketta. Tämä maksu on 10-15 % asunnon hankintahinnasta, ja se takaa asukkaalle oikeuden asua asunnossa niin kauan kuin hän itse haluaa.

Käyttövastike kattaa asunnon ylläpitokulut, ja se on verrattavissa vuokra-asumisen kuukausivuokraan. Erona on, että asumisoikeusasunnossa asuva ei omista asuntoa, mutta hänellä on enemmän vakautta ja turvaa kuin vuokralaisella. Asumisoikeusasuminen onkin erinomainen valinta niille, jotka etsivät omistusasumisen ja vuokra-asumisen välimuotoa.

Asumisoikeusasunnon taloudelliset hyödyt

Asumisoikeusasuminen tarjoaa taloudellista joustavuutta. Asumisoikeusmaksu on kertaluonteinen sijoitus, joka palautetaan asukkaalle, mikäli hän päättää luopua asumisoikeudestaan. Tämä summa maksetaan takaisin indeksikorjattuna, mikä tarkoittaa, että se säilyttää arvonsa inflaation suhteen. Tämä tekee asumisoikeusasumisesta houkuttelevan vaihtoehdon, sillä se tarjoaa tietynlaista taloudellista turvaa ja ennakoitavuutta.

On tärkeää huomata, että asumisoikeusmaksu palautetaan vähennettynä mahdollisista asunnon kunnossapitoon liittyvistä kuluista, joista asukas on vastuussa. Tämä kannustaa asukkaita pitämään huolta asunnostaan, mikä puolestaan edistää asumisympäristön viihtyisyyttä ja asuntojen arvon säilymistä.

Uusimmat uutiset