Siirry sisältöön
Artemiksen ensimmäinen hakukierros on sulkeutunut. Jätä asuntohakemus ja osallistu seuraaville kierroksille. Houkuttelevan helppo arki kutsuu sinua!

Vinkit asumisoikeusasunnon hankintaan

Asumisoikeusasunnon edut ja hankintaprosessi

Asumisoikeusasunto tarjoaa monia etuja perinteiseen vuokra- tai omistusasumiseen verrattuna. Se on joustava vaihtoehto, joka yhdistää omistusasumisen turvallisuuden ja vuokra-asumisen helppouden. Asumisoikeusasunnossa asuminen tarkoittaa, että maksat kertaluonteisen asumisoikeusmaksun ja kuukausittaista käyttövastiketta, joka kattaa asumisen ylläpitokulut. Tämä asumismuoto sopii erinomaisesti niille, jotka etsivät pitkäaikaista ja vakaa asumisratkaisua ilman suurta taloudellista sitoumusta.

Ennen asumisoikeusasunnon hankintaa on tärkeää tutustua alueen tarjontaan ja arvioida omaa taloudellista tilannetta. Asumisoikeusmaksu on tyypillisesti 10-15 % asunnon hankintahinnasta, joten sen suuruus vaihtelee asunnon tyypin ja sijainnin mukaan. On myös hyvä muistaa, että asumisoikeusasuntoa hankittaessa olet oikeutettu asumaan asunnossa niin kauan kuin haluat, kunhan noudatat asumisoikeussopimuksen ehtoja.

Asumisoikeusasunnon valinta ja hakeminen

Kun olet päättänyt hakea asumisoikeusasuntoa, on aika tutustua eri vaihtoehtoihin. Vaso tarjoaa laadukkaita asumisoikeusasuntoja Turun seudulla, ja alueen asuntotarjonta on monipuolista. Valitse asunto, joka vastaa tarpeitasi ja toiveitasi – huomioi esimerkiksi asuntohakemuksessasi asunnon koko, sijainti ja palveluiden läheisyys.  Täytä asumisoikeushakemus huolellisesti ja toimita se asumisoikeusasuntoja tarjoavalle yhtiölle Vasolle.

Hakemusprosessissa tarvitaan aluksi perustiedot hakijasta. Hakemuksen hyväksymisen jälkeen saat asunnon ostotarjouksia haettavissa olevista vapautuvista asunnoista. Jonotusajat voivat vaihdella suosittujen alueiden ja asuntotyyppien mukaan, joten ole kärsivällinen ja pidä yhteyttä asumisoikeusasuntoja tarjoavaan yhtiöön.

Asumisoikeusasunnon rahoitus ja kustannukset

Asumisoikeusasunnon hankintaan liittyvät kustannukset koostuvat pääasiassa asumisoikeus- ja vakuusmaksusta ja kuukausittaisesta käyttövastikkeesta. Asumisoikeusmaksu on kertasuoritus, joka palautetaan indeksikorjattuna, jos päätät luopua asumisoikeudesta. Vakuusmaksu maksetaan kertaluontaisesti ennen asuntoon muuttoa ja palautetaan poismuuton jälkeen mikäli asunto on asianmukaisessa kunnossa asumisesi jälkeen. Käyttövastike kattaa asumisen ylläpitokulut, kuten kiinteistön hoito- ja ylläpitokulut. On tärkeää huomioida, että nämä kustannukset voivat vaihdella asunnon iän, koon ja sijainnin mukaan.

Rahoituksen suunnittelu on olennainen osa asumisoikeusasunnon hankintaa. Asumisoikeusmaksun suuruus voi vaatia säästämistä tai lainan ottamista. Onneksi monet pankit tarjoavat asumisoikeusasuntoihin kohdennettuja lainatuotteita. Lisäksi on hyvä muistaa, että asumisoikeusasunto on turvallinen ja ennakoitava asumismuoto, sillä käyttövastike muodostuu todellisten kustannusten perusteella.

Uusimmat uutiset