Siirry sisältöön
Tietojärjestelmässämme on tällä hetkellä virhe asumisoikeusmaksujen päivittymisen osalta. Pahoittelemme virhettä ja selvitämme tilannetta.

Energiansäästö Vason kiinteistöissä

Epävarma maailmantilanne ja sen tuoma energiakriisi ovat varmasti asioita, jotka tällä hetkellä tuovat ylimääräistä huolta omaan arkeen ja talouteen. On hyvä kuitenkin muistaa, että omilla pienillä toimenpiteillä omaan energiankulutukseen pystyy vaikuttamaan jo huomattavasti. Lämmityksen ollessa yksi suurimmista kustannuksista kiinteistöissä, kannattaa huoneiden lämpötilaa säätää termostaateista pienemmälle. On myös järkevää kysyä itseltään, tarvitseeko esim. saunaa lämmittää joka päivä vai riittäisikö kerta tai kaksi viikossa? Tai mitä, jos pitkän ja kuuman suihkun sijaan tyytyisinkin vähän lyhyempään ja viileämpään? 

Hehkulamppu kuvituskuva
Hehkulamppu kuvituskuva

Vasolla energiansäästötoimenpiteisiin on ryhdytty myös kiinteistötasolla. Syksyllä 2022 toteutetaan kiinteistökohtaisesti räätälöityinä mm. seuraavanlaisia toimenpiteitä:

-Porraskäytävien ja yleisten tilojen lämpötilanlasku 18 – 20 asteeseen.

-Sydänyön (01.00 – 05.00) ulkovalaistuksen vähentäminen/sammuttaminen.

-Yleisten saunatilojen käytön tehostaminen ja vuorojen vähentäminen.

-Asuntojen lämpötilojen säätäminen tavoitelämpötilaan 21 – 22 astetta. Yhden asteen alempi sisälämpötila vaatii noin 5 % vähemmän lämmitysenergiaa.

-Ilmanvaihdon käyntiaikojen ja määrien tarkastus.

-Huoltoliikkeet on ohjeistettu käyttämään vain led-polttimoita rikkoutuneiden tilalla.

– Varustelutasoon kuuluvien kodinkoneiden uusiminen on mahdollista ennen rikkoutumista jakamalla kustannuksia asukkaan kanssa. 7-10 vuotta vanhojen kodinkoneiden uusinta; Vaso 1/3 ja asukas 2/3 laitteen hinnasta. 10-15 vuotta vanhat; Vaso 2/3 ja asukas 1/3 laitteen hinnasta.

Energiatehokas asuminen tulee olemaan tärkeä asia myös tulevaisuudessa ja esim. perusparannusten yhteydessä tullaan kiinnittämään huomiota mm. lisälämmöneristyksiin, sekä ikkunoiden ja ovien vaihtoon.  Myös aurinkopaneelit tullaan sisällyttämään uudiskohteiden ohella perusparannussuunnitelmiin. Lisäksi Vasolla on viidessä kohteessa vielä öljylämmityslaitteistoa, jotka tullaan muuttamaan vuoteen 2025 mennessä.

Entä kuinka pystyn asukkaana vaikuttamaan asuntoni energiakulutukseen?

Asukkaan rooli asuntojen energiankäytön vähentämisessä on avainroolissa. Ohessa muutamia vinkkejä ja toimenpiteitä, joilla asukas saa omia kustannuksia pienemmäksi.

-Tarkasta ikkunoiden ja ulko-ovien tiivisteet (korjaus ja tiivistys vastuujakotaulukon mukaisesti). Asukaskokouksen päätöksellä tiivisteet voidaan uusia myös keskitetysti.

-Lämmityksen alentaminen huoneiston termostaateista.

-Säädä lattialämmitys pienemmälle.

-Suihkuajan lyhentäminen ja turhan veden valuttamisen välttäminen. Kaikesta käytetystä vedestä noin 45 prosenttia kuluu hygienian hoitoon. Viiden minuutin suihku kuluttaa vettä jo noin 60 litraa.

-Asuntokohtaisen tai kohdekohtaisen saunan energiatehokas käyttö. Tiiviit saunavuorot, ripeä saunominen ja maltilliset löylyt.

-Älä pidä autoa lämmityksessä koko päivää, 30 min riittää leudolla säällä ja tunti kylmällä.

-Pese täysiä pesukoneellisia ja valitse alhaisin mahdollinen pesulämpötila.

-Vältä kuivausrummun käyttöä.

-Suosi astianpesukonetta käsin tiskauksen sijaan.

-Kodinkoneiden sekä viihdelaitteiden energiatehokas käyttö. Sammuta laitteet, joita ei käytetä ja irrota laturit latauksen päätyttyä.

-Sammuta turhat valot ja korvaa vanhat hehku- ja halogeenilamput energiatehokkaammilla lampuilla.

-Huolehdithan, ettei pattereita ole peitetty esim. sohvalla tai paksuilla verhoilla

Uusimmat uutiset