Siirry sisältöön
Tietojärjestelmässämme on tällä hetkellä virhe asumisoikeusmaksujen päivittymisen osalta. Pahoittelemme virhettä ja selvitämme tilannetta.

Usein kysyttyä uudistuvasta järjestysnumerosta

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvittavan järjestysnumeron hakeminen muuttuu 1.9.2023. Järjestysnumerorekisteriä ylläpitää 1.9.2023 alkaen Ara (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus). Tässä muutamia kysytyimpiä kysymyksiä valtakunnallisesta järjestysnumerosta Ara:n vastauksin. 

1. Miten järjestysnumeroa haetaan? Saako numeron jostakin nettipalvelusta?

Järjestysnumeron saa ARAn järjestysnumerorekisteristä. Se on verkkopalvelu, johon pitää kirjautua esimerkiksi pankkitunnuksilla. Palvelua voi käyttää nettiselaimella sekä tietokoneella että mobiililaitteilla.

Kun olet täyttänyt hakemuksen ja maksanut järjestysnumeron (9,20 €), näet saamasi järjestysnumeron heti verkkopalvelusta.

2. Voinko hakea järjestysnumeroa paperihakemuksella?

Kyllä voit. Tulostettava hakemuslomake julkaistaan 30.8. ARAn verkkosivuilla. Voit hakea lomakkeen myös kunnan tai valtion palvelupisteestä. Hakemuslomakkeella on tiedot järjestysnumeron maksamista varten. Lähetä hakemus ja maksukuitti ARAlle joko postitse tai sähköpostilla osoitteeseen asumisoikeus@ara.fi. Paperihakemuksia käsitellään saapumisjärjestyksessä 1.9.2023 alkaen. Nopeimmin numeron saa verkkopalvelusta. 

3. Voinko hakea järjestysnumeroa puhelimitse?

Et voi. Järjestysnumeroa pitää hakea joko verkkopalvelussa tai paperihakemuksella.

4. Voinko hakea ARAn järjestysnumeron, vaikka minulla on vielä vanha käyttämätön kunnalta saatu numero?

Kyllä voit. Kunnasta saamasi numero säilyy silti voimassa vuoden loppuun asti, eli loppuvuoden ajan sinulla voi olla sekä kunnan että ARAn myöntämä järjestysnumero.

Kunnan myöntämällä numerolla voit hakea asuntoa vuoden loppuun saakka siitä kunnasta, mistä olet numeron saanut. ARAn järjestysnumerolla voit hakea asuntoa mistä päin Suomea tahansa. Kunnan myöntämät järjestysnumerot ovat asukasvalinnassa etusijalla 1.9.–31.12.2023, koska ne ovat vanhempia.

5. Tiedän että ARAn järjestysnumeroita alkaa saamaan 1.9.2023 alkaen, mutta mihin aikaan haku alkaa? Missä voin tehdä hakemuksen? Palvelussa on varmasti kauhea ruuhka, kun on paljon hakijoita!

Haku alkaa 1.9.2023 klo 9, jolloin ARAn järjestysnumerorekisteri aukeaa. Linkki rekisteriin julkaistaan ARAn verkkosivustolla sekä täällä Vason uutissivustolla. Alussa tulee varmasti olemaan ruuhkaa, mutta verkkopalvelussa on varauduttu siihen. Jos samanaikaisia käyttäjiä on hyvin paljon, palveluun pääsyä voi joutua odottamaan jonossa.

6. Mitä tietoja hakemuksella kysytään?

Hakulomakkeella kysytään seuraavat tiedot:

  • hakijan nimi, henkilötunnus, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite
  • mahdollisten kanssahakijoiden nimi, henkilötunnus, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite
  • mukana muuttavien alle 18-vuotiaiden perheenjäsenten lukumäärä
  • mukana muuttavien yli 18-vuotiaiden perheenjäsenten nimi ja henkilötunnus
  • asumistoive: ensisijainen kunta, toissijainen kunta, huonelukumäärä ja toivottu talotyyppi.

Asumistoive kysytään tilastointia ja asuntopoliittisia linjauksia varten. Toive ei ole sitova, eli voit numeron saatuasi hakea juuri sellaista asuntoa, mistä olet kiinnostunut.

7. Mitä varallisuustietoja hakemuksella kysytään ja mitä liitteitä sinne tarvitsee laittaa?

Järjestysnumerohakemuksella ei kysytä varallisuustietoja, eikä hakemukseen tarvitse liittää mitään liitteitä. Varallisuustiedot tarkistetaan vasta silloin, kun haet tiettyä asumisoikeusasuntoa.

8. Mistä voin tarkistaa järjestysnumeroni?

Jos sinulla on kunnan myöntämä järjestysnumero, voit tarkistaa numerosi siitä kunnasta, jonka 
myöntämä numero sinulla on.

Jos sinulla on ARAn myöntämä järjestysnumero (1.9.2023 jälkeen), voit tarkistaa numerosi ARAn järjestysnumerorekisteristä. Näet numerosi, kun kirjaudut rekisteriin.

Järjestysnumerorekisteristä ei näe kuntien myöntämiä numeroita.

Lisätietoja

Ara on julkaissut monipuolisen ohjesivuston asumisoikeusasioista osoitteessa http://ohjeet.aso.fi.

Sivustolta löytyy jo nyt tietoa asumisoikeusasioiden asukashallinnosta.

Uusimmat uutiset