Siirry sisältöön
Artemiksen ensimäinen hakukierros on sulkeutunut. Jätä asuntohakemus ja osallistu seuraaville kierroksille. Houkuttelevan helppo arki kutsuu sinua!

Varautuminen ja toimintaohjeet sähkökatkon sattuessa

Sähkökatko kuvituskuva
Sähkökatko kuvituskuva
Tulevana talvena on syytä varautua sähkökatkoihin. Energiakriisin ja sähkömarkkinoiden epävarmuuden takia talven säällä tulee olemaan ratkaiseva rooli sähkön riittävyyden kannalta. Vaikka ennusteet ennakoivat keskimääräistä lauhempaa säätä, on todennäköistä, että Suomen talveen tulee mahtumaan myös pitempiä vähätuulisia pakkasjaksoja, jolloin sähkön riittävyyttä koetellaan. Ohessa listattuna olennaisimpia asioista, jotka ovat sähkökatkon sattuessa hyvä pitää mielessä.

Sähkökatkon sattuessa

– Jos sähkökatkosta ei ole tiedotettu etukäteen, katso oman sähköntoimittajan nettisivuilta vikailmoituksista, löytyykö tietoa sähkökatkon laajuudesta ja kestosta.

-Veden saanti katkeaa. Sähkökatkon sattuessa vedenpaine tippuu nopeasti ja esim. wc:n voi vetää vain kerran, koska wc-istuimen säiliö ei enää täyty vedellä.

-Lämmitys ei toimi. Lyhyet muutaman tunnin sähkökatkot eivät aiheuta suurta lämpötilan alenemista huoneistoissa. Pidä kuitenkin ikkunat ja parvekkeen ovi kiinni, jotta lämpö ei karkaa.

-Hissit ovat sähkökatkon sattuessa pois toiminnasta. Jos katko on etukäteen tiedossa, otetaan hissit pois käytöstä jo ennen katkoa huollon toimesta. Joissakin kiinteistöissä hissien hälytysnapit ja niiden hätävalot saattavat toimia akuilla jonkin aikaa sähköjen katkettua, mutta kaikissa vanhempien talojen hisseissä ei kuitenkaan ole akkuvarmennusta. Jos hissi pysähtyy etkä pääse ulos, paina hälytysnappia. Jos hälytysnappi ei toimi, kolkuta ja huuda apua. Voit myös soittaa apua kännykällä. Kännykät toimivat hississä yleensä normaalisti. Älä hätäänny, apua tulee kyllä paikalle.

-Talotekniikka, kuten ovipuhelimet, ovikoodit ja sähköä vaativa ovenavaus ovat pois käytöstä. Sähköavain toimii kuitenkin normaalin mekaanisen avaimen tavoin.

-Irrota katkon sattuessa sähkölaitteet pistokkeista, jotta sähköjen palauduttua mahdolliset sähköpiikit eivät aiheuta laitteiden rikkoutumisia. Voit kuitenkin jättää vaikka yhden lampun pistokkeeseen, jotta huomaat, kun sähköt palautuvat.

-Irrota myös auto sähkötolpasta sekä sähköauto latauksesta.

-Jos katkosta ei ole ilmoitettu etukäteen, ilmoita siitä isännöitsijälle tai huoltoyhtiöllesi.  

Huomioitavaa sähkökatkon aikana:

-Kiinteä nettiyhteys ei ole sähkökatkon aikana käytössä, mutta myös mobiilinettiyhteyksissä saattaa olla häiriöitä, riippuen katkon laajuudesta.

-Jos käytät kynttilöitä, varmistathan, että ne ovat palamattomalla alustalla, eikä niistä aiheudu paloturvallisuusriskiä.

-Pidä jääkaapin ja pakastimen ovia auki mahdollisimman vähän. Talvella, jos ulkona on pakkasta, voi pakasteet viedä omalle pihalle tai parvekkeelle.

 Sähkökatkoon varautuminen ja ennaltaehkäisy

 – Varaa pidemmän katkon varalle paristokäyttöisiä lamppuja, pattereita, riittävästi juomavettä sekä ruokaa, joka ei vaadi lämmitystä.

-kun sähköt ovat poikki viestintää varten, tarvitset: vara-akun tai täyteen ladatun matkalaturin puhelinta varten ja/tai paristoilla toimivan radion.

-Varmista palovaroittimen toimivuus säännöllisesti.

-Pidä sähkökuorma mahdollisimman pienenä. Ota laturit, modeemit ja muut sähkölaitteet irti seinästä, kun niille ei ole käyttöä. Saunaa ei tulisi lämmittää aamupäivällä klo 8-10, eikä iltapäivällä klo 16-18.

-Tarkista ikkunatiivisteiden kunto. Ikkunatiivisteiden uusiminen asumisen aikana kuuluu asukkaalle. Asukaskokouksessa voidaan myös päättää sisällyttää tiivisteiden uusiminen kiinteistön kuluihin.

Kun sähköt palaavat

-Ota kodin sähkölaitteita käyttöön maltillisesti, jotta äkillinen kuormituspiikki ei katkaise sähköjä uudelleen. Lämmitä sauna vasta seuraavana päivänä. Valmista ruokaa mikroaaltouunilla jos mahdollista.

-tarkista, ettei hella ole päällä.

– Tutki pakastimen sisältö. Jääkaappikylmät pakasteet ovat yhä käyttökelpoisia. Sulaneet, mutta vielä kylmät ruoat, esimerkiksi liha, kala, äyriäiset ja marjat, kannattaa laittaa ruoaksi. Älä syö sulaneita ruokia, joiden pakkaus on mennyt rikki.

-maltti on valttia; sähköjen palattua kiinteistöjen/asuntojen uudelleen lämmittäminen vie aikaa.

-Veden tulo ei välttämättä ala heti, kun sähköt palaavat. Kun vettä alkaa tulla, siinä voi olla sakkaa. Juoksuta vettä, kunnes se kirkastuu.

Lataa pdf-tiedote” Varautuminen ja toimintaohjeet sähkökatkon sattuessa” tästä.

Uusimmat uutiset