Siirry sisältöön
Artemiksen ensimäinen hakukierros on sulkeutunut. Jätä asuntohakemus ja osallistu seuraaville kierroksille. Houkuttelevan helppo arki kutsuu sinua!

Om din livssituation ändras och du vill byta från en av Vasos bostadsrättsbostäder till en annan, ska du göra en ansökan som du lätt kan fylla i på webben. Du kan fylla i en ny bostadsansökan när du bott vid Vaso i sex månader, tidigare än så tar vi inte emot ansökningar.

Vänligen notera att uppsägningstiden för din nuvarande bostad är tre månader. Bostadsrättsavgiften som du betalt för ditt nuvarande Vaso-hem kan överföras till den nya bostaden. Om avtalet finns i banken som säkerhet för lånet ska du be panthavaren om samtycke till överföring av bostadsrättsavgiften. Bankens samtycke skickas per e-post till adressen myynti@vaso.fi. Garantiavgiften för ert nuvarande hem är bostadsspecifik, så den kan inte överföras på den nya bostaden.

Villkoret för bytet av bostad är att vederlagen för den nuvarande bostaden har skötts som avtalat och att man har bott i bostaden i minst ett halvt år. Den boende får inte heller ha några anmärkningar om störande beteende.

Att byta bostad till en annan Vaso-bostad (annan bostadsfastighet)

Om du byter bostad till en bostad som håller på att byggas eller som blir ledig, behöver du ett ordningsnummer. Du behöver dock inte lämna in några förmögenhetsutredningar till Vaso.

För att byta bostad behöver du ett nytt ordningsnummer som du enkelt kan ansöka om i ARA:s online-tjänst. När du fått numret kan du fylla i bostadsansökan.

OBS! När ett köperbjudande har sänts till de bostadssökande som har en bostadsansökan, stängs erbjudanderundan och inga nya ansökningar till ifrågavarande bostad tas emot under ansökningsperioden. Du kan anmäla dig som sökande till så många bostäder som du vill. Din bostadssökning upphör när du hittar en bostad.

Att byta bostad inom samma bostadsfastighet

Om du önskar byta bostad inom samma bostadsfastighet behöver du inte ett ordningsnummer för bostadsbytet. En nuvarande boende har alltid företräde i förhållande till övriga sökande.

Om det finns flera personer som vill byta bostad inom bostadsfastigheten, har den boende som bott längst i sin bostad företräde. Om bostadsbytarna i samma bostadsfastighet har bott lika länge i sina bostäder, har den boende, som har det mindre ordningsnumret i sitt nuvarande bostadsrättsavtal, företräde.

OBS! När ett köperbjudande har sänts till de bostadssökande som har en bostadsansökan, stängs erbjudanderundan och inga nya ansökningar till ifrågavarande bostad tas emot under ansökningsperioden. Du kan anmäla dig som sökande till så många bostäder som du vill. Din bostadssökning upphör när du hittar en bostad.

Det är viktigt att du fyller i rätt ansökan så vi vet att du byter bostad inom bostadsfastigheten. Om du vill byta bostad såväl inom den egna bostadsfastigheten som inom Vasos övriga bostadsfastigheter, ska du fylla i två bostadsansökningar: en ansökan om internt byte och en normal bostadsansökan.

Att byta bostad med en annan boende

Om du byter bostad med en annan boende behöver du inget ordningsnummer. Du behöver inte heller lämna in någon förmögenhetsutredning. Om undertecknandet av avtalet, tidpunkten för flytten samt betalningen av bostadsrätts- och garantiavgiften avtalas med kundservicen för bostadsförsäljningen.