Siirry sisältöön

Asunnon hakeminen

Asumisoikeusasunnon hakeminen onnistuu helposti sähköisellä lomakkeella – oletpa sitten hakemassa ensimmäistä asumisoikeusasuntoasi tai vaihtamassa Vaso-kodista toiseen. Tärkeintä on hakea heti järjestysnumeroa ja tehdä asuntohakemus, joka toimii asuntovahtinasi. Hakemisen vaiheet löydät eriteltynä tältä sivulta.

Tälle sivulle on koottu kattavasti ohjeita asumisoikeusasunnon hakemiseen. Voit saada Vason asumisoikeusasunnon, jos olet täysi-ikäinen ja sinulla ei ole Turun seudulla asumistarpeen tyydyttävää omistusasuntoa tai riittävästi varallisuutta sen hankintaan. Varallisuusraja ei koske 55 vuotta täyttäneitä hakijoita.

Klikkaa kohdasta saadaksesi lisätietoja.

  1. Hae järjestysnumeroa.

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitset aina järjestysnumeron – vaikka olisit jo Vason asukas ja haluat vaihtaa toiseen Vaso-asuntoon. Järjestysnumero on kuntakohtainen, joten jos sinulla on useita vaihtoehtoja tulevaksi asuinpaikkakunnaksesi, hae numeroa jokaisesta kunnasta. 

Järjestysnumero on voimassa, kunnes olet tehnyt asumisoikeussopimuksen kyseistä järjestysnumeroa käyttäen. Voit siis hakea järjestysnumeron jo valmiiksi. 

Kun olet tutustunut asuntotarjontaamme, jätä asuntohakemus. Voit jättää hakemuksen meille heti sen jälkeen, kun olet hakenut järjestysnumeroa, vaikka järjestysnumerosi ei olisi vielä saapunutkaan.

Hakemus toimii kuin asuntovahti eli sen avulla kerrot, millaista asuntoa haet ja miltä alueilta. Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään. Hakemuksen avulla saat ainoastaan asuntotarjouksia Vasolta sinun kriteereihisi sopivista asunnoista. Hakemuksella voit hakea useampaa asuntoa samanaikaisesti.

Kun täytät asuntohakemuksen verkossa, voit myöhemmin muokata tai poistaa hakemuksesi kirjautumalla sähköpostiisi tulleesta linkistä tai tästä linkistä. Palveluun tulee rekisteröityä verkkopankkitunnuksilla. Asuntohakemuksesi on voimassa 12 kuukautta.

Kun saat Vasolta tarjouksen vapaana olevasta asunnosta, joka kiinnostaa sinua, ilmoittaudu hakijaksi kyseiseen asuntoon hakuajan aikana. Ilmoittautumisohjeet löytyvät lähettämistämme viesteistä, joissa tarjoamme sinulle kriteereihisi sopivia asuntoja. Tarjoamme samaa asuntoa kaikille hakijoille, joiden kriteerejä asunto vastaa. Voit ilmoittautua hakijaksi niin moneen asuntoon kuin haluat. Asuntohakusi päättyy, kun löydät asunnon.

Kun asunnon hakuaika umpeutuu, tarjoamme asuntoa ensin sille hakijalle, jolla on pienin järjestysnumero. Jos sinulla on pienin numero, saat ensimmäisenä mahdollisuuden käydä tutustumassa asuntoon, jonka jälkeen voit tehdä päätöksesi. Uudiskohteissa ostopäätös tehdään havainnekuvien perusteella.

Sinulla ei ole velvoitetta ottaa asuntoa vastaan, joten voit huoletta kieltäytyä asunnosta, jos se ei tunnu juuri sinulle sopivalta kodilta. Kieltäytyminen ei vaikuta hakuprosessiisi tai asunnon saantiisi ja hakemus pysyy voimassa.

Mikäli tarvitset asumisoikeusasunnon hankintaan rahoitusta, suosittelemme etenemään asiassa pankkisi kanssa jo hakemuksen jättämisen yhteydessä. Ennen kuin otat asumisoikeusasunnon vastaan, varmista vielä rahoitus. Asumisoikeussopimus käy pankissa lainan vakuudeksi.

Jos olet vaihtamassa Vaso-asunnosta toiseen, voimme siirtää nykyisen asumisoikeusmaksusi uuteen asuntoon. Mikäli nykyinen sopimuksesi on pankissa lainan vakuutena, tarvitaan heiltä suostumus vakuudenvaihtoon. Suunnittelemme asunnon vaihdon yksityiskohdat sinun kanssasi.

Vakuusmaksu on huoneistokohtainen, joten tulevan kodin vakuus tulee maksaa ennen muuttoa.

Kun haluat ottaa asunnon vastaan, tarkistetaan varallisuutesi ennen asumisoikeussopimuksen allekirjoittamista. Sitä varten tarvitsemme sinulta varallisuusselvityksenä viimeisimmän esitäytetyn veroilmoituksen. Varallisuusrajat eivät koske sinua, jos olet täyttänyt 55 vuotta tai olet vaihtamassa Vaso-asunnosta toiseen.

Jos varallisuutesi ylittää asumisoikeuslain määrittelemät rajat, joudumme tarjoamaan asuntoa seuraavalle hakijalle. Jos asuntoon ei ole muita hakijoita kuin sinä, voit saada asunnon, vaikka varallisuusraja ylittyisikin.

Sovimme kanssasi muuttopäivän, josta alkaa vastikevastuusi ja saat asuntosi avaimet.

Asumisoikeussopimus allekirjoitetaan sähköisesti verkkopankkitunnuksilla/mobiilivarmenteella tai erikseen sovittaessa Vason toimistolla. Asumisoikeussopimuksessa määritellään asunto, asumisoikeusmaksun suuruus, käyttövastike ja muut ehdot. Asumisoikeussopimuksen sisältö perustuu asumisoikeuslakiin.

Saat asumisoikeussopimuksen allekirjoituksen yhteydessä ohjeet asumisoikeus- ja vakuusmaksun maksamista varten. Vakuusmaksu on kahden kuukauden käyttövastikkeen suuruinen. Eräpäivä maksuille on kaksi viikkoa ennen sovittua muuttopäivää.

Saat avaimet uuteen kotiisi toimistoltamme sovittuna muuttopäivänä. Huolehdithan asumisoikeus- ja vakuusmaksujen maksamisesta hyvissä ajoin ennen sovittua muuttopäivää – emme valitettavasti voi luovuttaa avaimia sinulle ennen maksusuorituksia. Voit halutessasi remontoida asumisoikeusasuntoa kevyesti oman maun mukaiseksi. Jos haluat neuvotella asuntoon tehtävistä muutostöistä ennen muuttoasi, ota yhteyttä kiinteistösi isännöitsijään.

Muista rekisteröityä heti muuttopäivänä Omavaso-asukasportaaliimme. Omavason kautta hoidat näppärästi kaikki asumiseen liittyvät asiat.

Tervetuloa uuteen kotiin!