Siirry sisältöön
Artemiksen ensimmäinen hakukierros on sulkeutunut. Jätä asuntohakemus ja osallistu seuraaville kierroksille. Houkuttelevan helppo arki kutsuu sinua!

Asunnon hakeminen

Asumisoikeusasunnon hakeminen onnistuu helposti sähköisellä lomakkeella – oletpa sitten hakemassa ensimmäistä asumisoikeusasuntoasi tai vaihtamassa Vaso-kodista toiseen. Tärkeintä on hakea heti järjestysnumeroa ja tehdä asuntohakemus, joka toimii asuntovahtinasi. Hakemisen vaiheet löydät eriteltynä tältä sivulta.

Tälle sivulle on koottu kattavasti ohjeita asumisoikeusasunnon hakemiseen. Voit saada Vason asumisoikeusasunnon, jos olet täysi-ikäinen ja sinulla ei ole Turun seudulla asumistarpeen tyydyttävää omistusasuntoa tai riittävästi varallisuutta sen hankintaan. Varallisuusraja ei koske 55 vuotta täyttäneitä hakijoita.

Klikkaa kohdasta saadaksesi lisätietoja.

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitset järjestysnumeron. Numeron saat haettua ARA:n (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) online -palvelusta. ARA:n myöntämä järjestysnumero on valtakunnallinen, ja numerolla voit hakea asuntoa mistä päin Suomea tahansa. Numero on maksullinen 9,20 € ja voimassa kaksi vuotta tai siihen asti, kunnes olet solminut asumisoikeussopimuksen kyseistä numeroa käyttäen.

Et tarvitse järjestysnumeroa, mikäli haluat vaihtaa asuntoa samassa asuinkiinteistössä.

Järjestysnumeron saatuasi voit täyttää asuntohakemuksen. 

Hakemus toimii kuin asuntovahti eli sen avulla kerrot, millaista asuntoa haet ja miltä alueilta. Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään. Hakemuksen täytettyäsi saat asuntotarjouksia kriteereihisi sopivista asunnoista. Hakemuksella voit hakea useampaa asuntoa samanaikaisesti.

Kun täytät asuntohakemuksen verkossa, voit myöhemmin muokata tai poistaa hakemuksesi kirjautumalla sähköpostiisi tulleesta linkistä tai tästä linkistä. Palveluun tulee rekisteröityä verkkopankkitunnuksilla. 

Hakemus on voimassa, niin kauan, kuin valtakunnallinen järjestysnumerosi on voimassa, jonka jälkeen se poistuu automaattisesti. Voit tarkistaa järjestysnumerosi voimassaolon ARAn online- palvelusta. Huomioithan, että asuntohakemusta ei voi täyttää, mikäli sinulla ei ole järjestysnumeroa tai et tiedä numeron voimassaoloaikaa.

Huom! Kun ostotarjous on lähetetty asunnon hakijoille, joilla on asuntohakemus, tarjouskierros suljetaan, jolloin asunnon hakuaikana ei uusia hakemuksia oteta vastaan ko. asunnon hakuun.

Mikäli haluat vaihtaa asuntoa samassa asuinkiinteistössä, täytä hakemus tästä. Lue lisää kohdasta 3.

Mikäli olet uusi hakija tai olet jo Vason asukas ja haluat vaihtaa toiselle asuinalueelle tai eri asuinkiinteistöön, täytä asuntohakemus tästä.

Asunnon vaihto toiseen vaso-asuntoon

Asunnon vaihtoon tarvitset uuden järjestysnumeron, jonka voit hakea helposti ARAn online- palvelusta. Numeron saatuasi voit täyttää asuntohakemuksen. Lue lisää kohdasta 2.

Asunnon vaihto samassa asuinkiinteistössä

Mikäli toiveissasi on vaihtaa asuntoa samassa asuinkiinteistössä ET tarvitse asunnon vaihtoon järjestysnumeroa. Asuva asukas on aina etusijalla muihin hakijoihin nähden. 

Mikäli asuinkiinteistössä on useampi asunnonvaihtaja, on etusijalla asukas, joka on asunut pisimpään asunnossaan. Jos samassa asuinkiinteistössä asunnon vaihtajat ovat asuneet yhtä kauan, etusijainen on asukas, jolla on nykyisessä asumisoikeussopimuksessaan pienempi järjestysnumero.

On tärkeää, että täytät oikean hakemuksen, jotta tiedämme, että olet asuinkiinteistön sisäinen vaihtaja. Mikäli haluat vaihtaa asuntoa sekä omassa asuinkiinteistössäsi, että muihin Vason asuinkiinteistöihin, tulee sinun täyttää kaksi asuntohakemusta; sisäinen vaihtohakemus ja normaali asuntohakemus.

Kun saat tarjouksen vapaana olevasta asunnosta, joka kiinnostaa sinua, ilmoittaudu hakijaksi kyseiseen asuntoon hakuajan aikana. Ilmoittautumisohjeet löytyvät lähettämistämme viesteistä, joissa tarjoamme sinulle kriteereihisi sopivia asuntoja. Tarjoamme samaa asuntoa kaikille hakijoille, joiden kriteerejä asunto vastaa. Huom! Kun ostotarjous on lähetetty asunnon hakijoille, joilla on asuntohakemus, tarjouskierros suljetaan, jolloin asunnon hakuaikana ei uusia hakemuksia oteta vastaan ko. asunnon hakuun.  Voit ilmoittautua hakijaksi niin moneen asuntoon kuin haluat. Asuntohakusi päättyy, kun löydät asunnon.

Asunnon hakuajan umpeuduttua, tarjoamme asuntoa etusijaiselle hakijalle. Samassa asuinkiinteistössä vaihtoa hakevat asukkaat ovat haussa etusijalla. Mikäli hakijoita ei ole samasta kiinteistöstä, tarjoamme asuntoa ensimmäiselle hakijalle, jolla on pienin voimassa oleva järjestysnumero. Jos sinulla on pienin järjestysnumero, saat ensimmäisenä mahdollisuuden käydä tutustumassa asuntoon, jonka jälkeen voit tehdä päätöksesi. Uudiskohteissa ostopäätös tehdään havainnekuvien perusteella.

Sinulla ei ole velvoitetta ottaa asuntoa vastaan, joten voit huoletta kieltäytyä asunnosta, jos se ei tunnu juuri sinulle sopivalta kodilta. Kieltäytyminen ei vaikuta hakuprosessiisi tai asunnon saantiisi ja hakemus pysyy voimassa.

Mikäli tarvitset asumisoikeusasunnon hankintaan rahoitusta, suosittelemme etenemään asiassa pankkisi kanssa jo hakemuksen jättämisen yhteydessä. Ennen kuin otat asumisoikeusasunnon vastaan, varmista vielä rahoitus. Asumisoikeussopimus käy pankissa lainan vakuudeksi.

Jos olet vaihtamassa Vaso-asunnosta toiseen, voimme siirtää nykyisen asumisoikeusmaksusi uuteen asuntoon. Mikäli nykyinen sopimuksesi on pankissa lainan vakuutena, tarvitaan heiltä suostumus vakuudenvaihtoon. Suunnittelemme asunnon vaihdon yksityiskohdat sinun kanssasi. Vakuusmaksu on huoneistokohtainen, joten tulevan kodin vakuus tulee maksaa ennen muuttoa.

Kun haluat ottaa asunnon vastaan, tarkistetaan varallisuutesi ennen asumisoikeussopimuksen allekirjoittamista. Sitä varten tarvitsemme sinulta varallisuusselvityksenä viimeisimmän esitäytetyn veroilmoituksen sekä täytettynä selvitys varallisuudesta- lomakkeen. Varallisuusrajat eivät koske sinua, jos olet täyttänyt 55 vuotta tai olet vaihtamassa Vaso-asunnosta toiseen.

Vaso arvioi toimittamiesi liitteiden perusteella, oletko oikeutettu saamaan asunnon. Asunnon tarve arvioidaan asumisoikeuden haltijaksi hyväksyttäessä. Jos sinä tai mukana muuttavat perheen 18–54-vuotiaat jäsenet, omistatte asunnon tai teillä on varallisuutta, ne huomioidaan perheenne asunnontarpeen arvioinnissa.

Jos varallisuutesi ylittää asumisoikeuslain määrittelemät rajat, joudumme tarjoamaan asuntoa seuraavalle hakijalle. Jos asuntoon ei ole muita hakijoita kuin sinä, on sinun mahdollista saada asunto, vaikka varallisuusraja ylittyisikin.

Sovimme kanssasi muuttopäivän, josta alkaa vastikevastuusi ja saat asuntosi avaimet.

Asumisoikeussopimus allekirjoitetaan sähköisesti verkkopankkitunnuksilla/mobiilivarmenteella tai erikseen sovittaessa Vason toimistolla. Asumisoikeussopimuksessa määritellään asunto, asumisoikeusmaksun suuruus, käyttövastike ja muut ehdot. Asumisoikeussopimuksen sisältö perustuu asumisoikeuslakiin.

Kun kaikki osapuolet ovat (Vaso/asumisoikeuden haltija(t)) allekirjoittaneet sähköisen sopimuksen, saat sähköpostiisi viestin allekirjoituksesta. Asiakirjan voit ladata Visma Sign -palvelun arkistosta, josta voit tallentaa sopimuksen esim. omalle koneellesi. Mikäli allekirjoitat sopimuksen Vason toimistossa, saat oman kappaleen sopimuksesta heti mukaasi.

Saat asumisoikeussopimuksen allekirjoituksen yhteydessä ohjeet asumisoikeus- ja vakuusmaksun maksamista varten. Vakuusmaksu on kahden kuukauden käyttövastikkeen suuruinen. Eräpäivä maksuille on kaksi viikkoa ennen sovittua muuttopäivää.

Voit noutaa uuden kotisi avaimet toimistoltamme sopimuksen alkamispäivänä. Huolehdithan asumisoikeus- ja vakuusmaksujen maksamisesta hyvissä ajoin ennen sovittua muuttopäivää – emme valitettavasti voi luovuttaa avaimia sinulle ennen maksusuorituksia. Voit halutessasi remontoida asumisoikeusasuntoa kevyesti oman maun mukaiseksi. Jos haluat neuvotella asuntoon tehtävistä muutostöistä ennen muuttoasi, ota yhteyttä kiinteistösi isännöitsijään.

Muista rekisteröityä heti muuttopäivänä OmaVaso-asukasportaaliimme. OmaVason kautta hoidat näppärästi kaikki asumiseen liittyvät asiat.

Tervetuloa uuteen kotiin!

Katso usein kysytyt kysymykset ja vastaukset järjestysnumerosta ARAn sivuilta