Siirry sisältöön
Artemiksen ensimäinen hakukierros on sulkeutunut. Jätä asuntohakemus ja osallistu seuraaville kierroksille. Houkuttelevan helppo arki kutsuu sinua!

Voit saada Vason asumisoikeusasunnon, jos olet täysi-ikäinen ja sinulla ei ole Turun seudulla asumistarvetta vastaavaa omistusasuntoa tai riittävästi varallisuutta sen hankintaan. Varallisuusraja ei koske 55 vuotta täyttäneitä hakijoita eikä asumisoikeusasunnon vaihtajia.

Varallisuusraja määräytyy asuntokohtaisesti

Varallisuusraja on huoneistokohtainen. Jos varallisuutesi ylittää asumisoikeuslain määrittelemät rajat, joudumme tarjoamaan asuntoa seuraavalle hakijalle. Varallisuusrajan ylittävä hakija voidaan valita asumisoikeuden haltijaksi, jos kyseiseen asuntoon ei ole muita hakijoita.

Varallisuusselvitykset Vasolle

Tarkistamme asuntoon muuttavien 18-54 vuotiaiden varallisuuden ennen asumisoikeussopimuksen allekirjoittamista. Varallisuusselvityksiä ei tarvitse lähettää, mikäli olet täyttänyt 55 vuotta tai olet asunnon vaihtaja.
 
Toimitathan sitä varten viimeisimmän esitäytetyn veroilmoituksesi sekä selvitys varallisuudesta- lomakkeen (lomake ARA 66). Molemmat lomakkeet tulee toimittaa kaikilta asuntoon muuttavilta ja 18 vuotta täyttäneiltä henkilöiltä sähköpostiin myynti@vaso.fi.  Voit lähettää selvitykset myös suojattuna turvapostina alla olevasta painikkeesta. Huomioithan, että turvapostin lähetys vaatii vahvistuksen. Saat sähköpostiisi viestin, josta voit vahvistaa varallisuusselvitysten lähetyksen.
Lomakkeet voit toimittaa myös tulostettuina toimistollemme.

Sinun tulee siis toimittaa seuraavat tiedot kaikilta yli 18- vuotiailta asuntoon muuttavilta

  • Viimeisin esitäytetty veroilmoitus kaikilta yli 18- vuotiailta asuntoon muuttavilta. Esitäytetyt veroilmoitukset saa kirjautumalla OmaVero.fi palveluun.
  • Selvitys varallisuudesta- lomake täytettynä. Lomakkeen voit tulostaa alta (ARAn lomake 66). Muistathan täyttää myös pankkitalletustesi saldot.
  • Jos perheelläsi on omistusasunto, tarvitsemme asunnon myynnistä dokumentin, kuten kauppakirjan tai toimeksiantosopimuksen.
  • Jos perheelläsi on muuta varallisuutta kuten esimerkiksi kesämökkikiinteistö, osuuksia perikunnan kiinteistöihin tai osuuksia kiinteistöyhtymiin, toimitetaan jäljennös kiinteistöveropäätöksestä.
  • Jos perheelläsi on osakkeita, rahastosijoituksia tms., toimitetaan selvitykset niiden arvosta esim. kuvakaappaus verkkopankista, jossa näkyy osakkeidesi tai rahastojesi nykyarvo.
  • mahdollisten lainojen erittely ja määrät esim. tiliotteesta kopio/kuvakaappaus verkkopankista.

Esitäytetyn veroilmoituksen saat kirjautumalla OmaVero.fi palveluun.

Ohje esitäytetyn veroilmoituksen hakemiseen OmaVerosta.

Tässä muutamia kysytyimpiä kysymyksiä varallisuusselvityksien toimittamisesta yhteisöille ARAn vastauksin

Asunnon tarve ja varallisuus

Asumisoikeusyhteisö selvittää perheesi asumisoikeusasunnon tarpeen ennen kuin voit tehdä asumisoikeussopimuksen.

Asumisoikeusyhteisö arvioi antamiesi liitteiden perusteella, oletko oikeutettu saamaan asunnon. Asunnon tarve arvioidaan asumisoikeuden haltijaksi hyväksyttäessä. Jos sinä tai mukana muuttavat perheen 18–54 vuotiaat jäsenet, omistatte asunnon tai teillä on varallisuutta, ne huomioidaan perheenne asunnontarpeen arvioinnissa.

Milloin perhe ei ole oikeutettu tekemään asumisoikeussopimusta
  • Perhe omistaa vastaavanlaisen asunnon
  • Perheelläsi ei katsota olevan asumisoikeusasunnon tarvetta, jos sinulla tai 18–54-vuotiaalla perheenjäsenelläsi on hakualueella omistusasunto, joka sijainniltaan, kooltaan, varustetasoltaan, asumiskustannuksiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan kohtuudella vastaa haettua asumisoikeusasuntoa.
Perheen varallisuus ylittää tietyn rajan

Perheesi ei katsota olevan asumisoikeusasunnon tarvetta, jos perheellä on varallisuutta siinä määrin, että perhe voi rahoittaa vähintään 50 % hakemansa tai sitä vastaavan asunnon käyvästä hinnasta tai peruskorjata hakualueella sijaitsevan omistusasuntonsa hakemaansa asuntoa vastaavaksi. Varallisuusrajan määrittelee asumisoikeusyhteisö. Raja arvioidaan haettavan asunnon sijainnin perusteella.

Esimerkki varallisuuden arvioinnista

Hietasen perhe (Heikki 35 vuotta, Anni 32 vuotta + kaksi lasta) on hakenut 90 m² kokoista asumisoikeusasuntoa Helsingistä.

Varallisuusraja muodostuu seuraavasti:

90 m² x 4 134 euroa = 372 060 euroa / 50 % = 186 030 euroa

Laskennassa on käytetty vastaavan kokoisen vanhan osakeasunnon hintaa (Tilastokeskus).

Perheen varallisuus:
Hietasen perheellä on kesämökki, arvoltaan 50 000 euroa, ja säästötilillä 40 000 euroa. Yhteenlaskettu varallisuus on 90 000 euroa eli alle 186 030 euroa.

Perhe on oikeutettu asumisoikeusasuntoon.