Kuinka haen asuntoa?

Asumisoikeusasunnon hakeminen onnistuu helposti sähköisellä lomakkeella – oletpa sitten hakemassa ensimmäistä asumisoikeusasuntoasi tai vaihtamassa Vaso-kodista toiseen. Tärkeintä on hakea heti järjestysnumeroa ja tehdä asuntohakemus, joka toimii asuntovahtinasi. Hakemisen vaiheet löydät eriteltynä tältä sivulta.

Klikkaa plus-merkistä saadaksesi lisätietoja.

 • 1. Hae järjestysnumero.


  Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitset aina järjestysnumeron – vaikka olisit jo Vason asukas ja haluat vaihtaa toiseen Vaso-asuntoon. Järjestysnumero on kuntakohtainen, joten jos sinulla on useita vaihtoehtoja tulevaksi asuinpaikkakunnaksesi, hae numeroa jokaisesta kunnasta. Hae järjestysnumeroa tästä. 

  Järjestysnumero on voimassa, kunnes olet tehnyt asumisoikeussopimuksen kyseistä järjestysnumeroa käyttäen. Voit siis hakea järjestysnumeron jo valmiiksi. Lue lisää järjestysnumerosta.

 • 2. Täytä hakemus eli asuntovahti.


  Kun olet tutustunut asuntotarjontaamme, jätä asuntohakemus. Voit jättää hakemuksen meille heti sen jälkeen, kun olet hakenut järjestysnumeroa, vaikka järjestysnumerosi ei olisi vielä saapunutkaan.

  Hakemus toimii kuin asuntovahti eli sen avulla kerrot, millaista asuntoa haet ja miltä alueilta. Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään. Hakemuksen avulla saat ainoastaan asuntotarjouksia Vasolta sinun kriteereihisi sopivista asunnoista. Täytä asuntohakemus tästä.

  Kun täytät asuntohakemuksen verkossa, voit myöhemmin muokata  tai poistaa hakemuksesi kirjautumalla sähköpostiisi tulleesta linkistä. Palveluun tulee rekisteröityä verkkopankkitunnuksilla . Asuntohakemuksesi on voimassa 12 kuukautta. 

 • 3. Ilmoittaudu hakijaksi asuntoon.


  Kun saat Vasolta tarjouksen vapaana olevasta asunnosta, joka kiinnostaa sinua, ilmoittaudu hakijaksi kyseiseen asuntoon hakuajan aikana. Tarjoamme samaa asuntoa kaikille hakijoille, joiden kriteerejä se vastaa. 

  Voit ilmoittautua hakijaksi niin moneen asuntoon kuin haluat. Ilmoittautumisohjeet löytyvät lähettämistämme viesteistä, joissa tarjoamme sinulle kriteereihisi sopivia asuntoja.

 • 4. Tutki asuntotarjouksia ja löydä sopiva asunto.


  Kun asunnon hakuaika päättyy, tarjoamme asuntoa ensin sille hakijalle, jolla on pienin järjestysnumero. Jos pienin numero on sinulla, saat ensimmäisenä päättää, haluatko asunnon vai et. Ennen kuin teet päätöksen, pääset tietysti katsomaan asuntoa. 

  Sinulla ei ole velvoitetta ottaa asuntoa vastaan, joten voit huoletta kieltäytyä asunnosta, jos se ei tunnu juuri sinulle sopivalta kodilta. Kieltäytyminen ei vaikuta hakuprosessiisi tai asunnon saantiisi millään tavalla.

 • 5. Varmista rahoitus.


  Ennen kuin otat asumisoikeusasunnon vastaan, varmista pankistasi, että saat tarvittavan asuntolainan uuteen kotiisi, jos sitä tarvitset. Lainasi vakuudeksi käy asumisoikeussopimus. Tarvittaessa voimme antaa sinulle yhteistyöpankkimme yhteyshenkilön tiedot laina-asioiden selvittämiseksi.

  Jos olet vaihtamassa Vaso-asunnosta toiseen, voit myös siirtää nykyisen asumisoikeusmaksusi uuteen asuntoon. Vakuusmaksu on huoneistokohtainen, joten tulevan kodin vakuus tulee maksaa ennen muuttoa. Suunnittelemme asunnon vaihdon yksityiskohdat sinun kanssasi.

 • 6. Toimita varallisuusselvitykset Vasolle.


  Jos haluat ottaa asunnon vastaan, tarkistamme ennen asumisoikeussopimuksen allekirjoittamista, että täytät asumisoikeuden kelpoisuusvaatimukset. Sitä varten tarvitsemme sinulta varallisuusselvityksen sekä kopion viimeisimmästä esitäytetystä veroilmoituksesta. Varallisuusrajat eivät koske sinua, jos olet täyttänyt 55 vuotta tai olet vaihtamassa Vaso-asunnosta toiseen.

  Jos olet alle 55-vuotias, tarvitsemme sinulta seuraavat selvitykset:

  • kopion viimeisimmästä esitäytetystä veroilmoituksestasi, ks. esimerkkikuva alla
  • jos sinulla on omistusasunto, tarvitsemme asunnon myynnistä dokumentin, kuten kauppakirjan tai toimeksiantosopimuksen
  • selvityksen muusta mahdollisesta varallisuudestasi – esimerkiksi kuvakaappauksen verkkopankistasi, jossa näkyy osakkeiden tai rahastojen nykyarvo
  • huomioithan, että lainat vähentävät varallisuuttasi, joten ilmoita meille myös lainojesi määrä esimerkiksi kuvakaappauksella verkkopankista

  Voit lähettää selvitykset sähköpostitse osoitteeseen vaso@vaso.fi tai tuoda ne toimistollemme.

  Jos varallisuutesi ylittää asumisoikeuslain määrittelemät rajat, joudumme tarjoamaan asuntoa seuraavalle hakijalle. Jos asuntoon ei ole muita hakijoita kuin sinä, voit saada asunnon, vaikka varallisuusraja ylittyisikin. 

  Lue lisää varallisuusselvityksestä  ja esitäytetystä veroilmoituksesta.

 • 7. Muuttopäivästä sopiminen.


  Me sovimme sinun kanssasi sopimuksen allekirjoituksen ajankohdan ja muuttopäivän. Toimita tarvittavat varallisuusselvitykset (ks. edellinen kohta) meille ennen sopimuksen allekirjoittamista.

 • 8. Allekirjoita asumisoikeussopimus.


  Asumisoikeussopimus allekirjoitetaan sähköisesti verkkopankkitunnuksilla/mobiilivarmenteella tai sovittaessa Vason toimistolla. Asumisoikeussopimuksessa määritellään asunto, asumisoikeusmaksun suuruus, käyttövastike ja muut ehdot. Asumisoikeussopimuksen sisältö perustuu asumisoikeuslakiin.

  Ilmoita ennen sopimuksen allekirjoitusta, jos aiot käyttää asumisoikeussopimusta lainan vakuutena.

 • 9. Maksa asumisoikeus- ja vakuusmaksu.


  Saat asumisoikeussopimuksen allekirjoituksen yhteydessä ohjeet asumisoikeus- ja vakuusmaksun maksamista varten. Vakuusmaksu on kahden kuukauden käyttövastikkeen suuruinen. Eräpäivä maksuille on kaksi viikkoa ennen sovittua muuttopäivää.

 • 10. Muuta uuteen kotiisi.


  Saat avaimet uuteen kotiisi toimistoltamme sovittuna muuttopäivänä. Huolehdithan asumisoikeus- ja vakuusmaksujen maksamisesta hyvissä ajoin ennen sovittua muuttopäivää – emme valitettavasti voi luovuttaa avaimia sinulle ennen maksusuorituksia. 

  Kun noudat avaimesi, saat samalla ohjeet käyttövastikkeen maksuun sekä asumisoikeussopimuksen, jos se ei ole pankissasi lainan vakuutena.

  Nyt olet valmis muuttamaan uuteen kotiisi! Voit halutessasi remontoida asumisoikeusasuntoa kevyesti oman maun mukaiseksi. Jos haluat neuvotella asuntoon tehtävistä muutostöistä ennen muuttoasi, ota yhteyttä kiinteistösi isännöitsijään.