Siirry sisältöön

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitset järjestysnumeron

Järjestysnumeron saat haettua ARAn (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) online- palvelusta 1.9.23 klo 9:00 alkaen. 

ARAn myöntämä järjestysnumero on valtakunnallinen, jolla voit hakea asuntoa mistä päin Suomea tahansa. Numero on maksullinen 9,20 € ja on voimassa kaksi vuotta tai siihen asti, kunnes olet solminut asumisoikeussopimuksen kyseistä numeroa käyttäen. Järjestysnumeron hakeminen ei sido sinua mihinkään. 

Voit hakea järjestysnumeroa yksin tai yhdessä muiden hakijoiden kanssa. Jos haluatte hakea yhteisen järjestysnumeron, yksi hakija täyttää hakemuksen lisäten siihen kanssahakijoiden tiedot. Huomioithan, että järjestysnumeron hakijan on oltava täysi-ikäinen ja yhdellä henkilöllä voi olla vain yksi voimassa oleva järjestysnumero kerrallaan.

Et tarvitse järjestysnumeroa, mikäli haluat vaihtaa asuntoa samassa asuinkiinteistössä.  
Jos haluat vaihtaa toiseen Vaso-kotiin (ei samassa asuinkiinteistössä) tarvitset edelleen voimassa olevan järjestysnumeron.

Muistathan täyttää myös asuntohakemuksen. 

Mikäli sinulla on kunnalta saatu käytettävissä oleva järjestysnumero, on se voimassa vuoden 2023 loppuun asti. Siirtymäaikana 1.9.-31.12.2023 sinulla voi olla sekä kunnan että ARAn myöntämä järjestysnumero.

Kunnan myöntämällä numerolla voit hakea asuntoa 31.12.23 asti siitä kunnasta, mistä olet numeron saanut. Kunnan myöntämät järjestysnumerot ovat asukasvalinnassa etusijalla 31.12.2023 saakka, koska ne ovat vanhempia kuin ARAn myöntämä järjestysnumero. 


Kysytyimpiä kysymyksiä valtakunnallisesta järjestysnumerosta ARAn vastauksin:

Järjestysnumeron hakeminen

Voit hakea järjestysnumeroa yksin tai yhdessä muiden hakijoiden kanssa. Jos haluatte hakea yhteisen järjestysnumeron, yksi hakija täyttää hakemuksen lisäten siihen kanssahakijoiden tiedot. Huomioithan, että järjestysnumeron hakijan on oltava täysi-ikäinen ja yhdellä henkilöllä voi olla vain yksi voimassa oleva järjestysnumero kerrallaan.

Järjestysnumeron voi hakea myös paperilomakkeella. Hakemuslomake löytyy ara-fi-verkkosivulta, josta sen voi tulostaa. Lomakkeen voi myös noutaa Vason toimistosta. Lomake toimitetaan ARAan joko postitse tai sähköpostilla:

postiosoite: ARA, PL 30, 15141 Lahti
sähköposti: asumisoikeus@ara.fi

Hakemuslomakkeesta löytyvät tiedot järjestysnumeron maksamista varten, ja kuitti maksusta pitää lähettää hakemuslomakkeen mukana.

Paperisena tulleet lomakkeet käsitellään saapumisjärjestyksessä. Nopeimmin järjestysnumeron saa verkkopalvelusta.

Puhelimitse järjestysnumeroa ei voi tilata.

Miksi tarvitsen järjestysnumeron? 

Asumisoikeusasunnon saaja ratkaistaan asumisoikeuden järjestysnumeron perusteella. Asunnon hakuajan umpeuduttua, tarjoamme asuntoa etusijaiselle hakijalle. Samassa asuinkiinteistössä vaihtoa hakevat asukkaat ovat haussa etusijalla. Mikäli hakijoita ei ole samasta kiinteistöstä, tarjoamme asuntoa ensimmäiselle hakijalle, jolla on pienin voimassa oleva järjestysnumero. 

Sinulla ei ole velvoitetta ottaa asuntoa vastaan, joten voit huoletta kieltäytyä asunnosta, jos se ei tunnu juuri sinulle sopivalta kodilta. Kieltäytyminen ei vaikuta hakuprosessiisi tai asunnon saantiisi ja hakemus pysyy voimassa.

Maksaminen ja numeron saaminen

Maksa järjestysnumero hakemisen yhteydessä verkkomaksuna. Kun maksu on onnistunut, saat järjestysnumeron. Oman järjestysnumerosi näet heti myöntämisen jälkeen järjestysnumerorekisteristä. Saat myös viestin myönnetystä järjestysnumerosta Suomi.fi:n viestitoiminnon kautta joko sähköpostitse tai kirjepostilla riippuen omista Suomi.fi-asetuksistasi. Jos olet valinnut hakemuksessa tekstiviestivaihtoehdon, saat järjestysnumerosi tiedot myös tekstiviestillä.

Kun olet saanut järjestysnumeron, täytä asuntohakemus.

Tarkasta järjestysnumerosi tai päivitä tietoja

Voit tarkastaa oman järjestysnumerosi tietoja kirjautumalla ARAn järjestysnumerorekisteriin. Rekisteristä näet oman järjestysnumerosi, numeron voimassaoloajan sekä järjestysnumerohakemuksen yhteenvedon.

Voit päivittää omien tietojesi lisäksi järjestysnumerohakemuksella olevien muiden numeron haltijoiden yhteystietoja. Voit muokata myös järjestysnumerohakemuksella antamiesi perheenjäsen- ja asumistoive tietoja.

Järjestysnumerolle ei voi lisätä jälkeenpäin uusia numeron haltijoita.

Voit poistaa vain itsesi järjestysnumeron haltijoista luopumalla järjestysnumerosta. Jos numerosta haluaa luopua, jokaisen järjestysnumeron haltijan on itse tehtävä luopuminen.

Luovu järjestysnumerosta

Jos haluat luopua järjestysnumerostasi ennen määräajan päättymistä, voit tehdä luopumisen järjestysnumerorekisterissä. Järjestysnumero lakkaa automaattisesti voimassaoloajan jälkeen, joten numerosta ei tarvitse erikseen luopua, ellei siihen ole muuta syytä.

Huomioithan, että voit tehdä järjestysnumerosta luopumisen vain omalta osaltasi. Jos järjestysnumerolla on useampi haltija, jokaisen on tehtävä luopuminen itse.

Luopumistarve voi johtua esimerkiksi avioerosta, jonka yhteydessä yhteisestä järjestysnumerosta halutaan luopua ja jättää järjestysnumero voimaan vain toiselle osapuolelle. Toisen on silloin luovuttava järjestysnumerosta. Luopumisen jälkeen numero jää voimaan toiselle alkuperäinen määräajan mukaisesti. Vaihtoehtoisesti molemmat osapuolet voivat luopua yhteisestä järjestysnumerosta ja hakea itselleen kokonaan uudet järjestysnumerot.

ARA vastaa järjestysnumeroihin liittyviin kysymyksiin:

Sähköposti: asumisoikeus@ara.fi

ARAn maksuton puhelinpalvelu tiistaisin klo 9–11 ja keskiviikkoisin klo 12-14

Puh. 029 525 0990


Kaupunkikohtaista järjestysnumeroa voit tiedustella 31.12.2023 asti:

KAARINAN ASUNTOTOIMISTO
Yhteispalvelupiste, Kaarina
Lautakunnankatu 4
20780 Kaarina
p. 02 5884 010
palvelupiste@kaarina.fi

Yhteispalvelupiste, Piikkiö (kirjasto)
Hadvalantie 9
21500 PIIKKIÖ
p. 02 5884 020

LIEDON ASUNTOTOIMISTO
Kirkkotie 13
21420 Lieto
p. 02 4873 300
marjo.naatula@lieto.fi

NAANTALIN ASUNTOTOIMISTO
Käsityöläiskatu 2
21100 Naantali
p. 02 4345 207
henriikka.koskelainen@naantali.fi

RAISION KAUPUNKI
p. 02 4343 111 (vaihde)
kirjaamo@raisio.fi

TURUN ASUNTOTOIMISTO

Turun kaupunki
Kaupunkiympäristötoimiala
Kaupunkisuunnittelu ja Maaomaisuus, Tonttipalvelut
Puolalankatu 5, PL 355, 20101 TURKU
p. 040 182 4826
sirpa.kontturi@turku.fi