Usein kysytyt

Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

 • Miten asuntoja voi hakea?


  Vaso-asunnon hakua varten tarvitset asumisoikeuden järjestysnumeron. Keräsimme avuksesi yksityiskohtaisen muistilistan hakuprosessista

 • Miten saan tiedon vapaista asunnoista?


  Näet vapautuvat asunnot, kun teet asuntohaun. Jos olet kiinnostunut Vason asunnoista, suosittelemme, että täytät saman tien asuntohakemuksen. Se toimii kuin asuntovahti eli asuntohakemuksen jälkeen saat sähköpostiisi tiedon sinun kriteereihisi sopivista vapautuvista asunnoista. Asuntohakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään.  

  Täytä asuntohakemus

  Jos haluat, voit tulla tiedustelemaan vapautuvista asunnoista myös toimistollemme, osoitteeseen Rauhankatu 4, Turku. 

 • Voiko asunnon joskus ostaa kokonaan omaksi?


  Ei valitettavasti voi. Asumisoikeussopimus antaa asukkaalle asunnon hallintaoikeuden, joka periytyy, tai sen voi siirtää perheenjäsenelle. 

 • Ovatko kaikki asumisoikeusasunnot perheasuntoja?


  Meidän valikoimastamme löytyy asuntoja aina yksiöistä kuuden huoneen asuntoihin. 

 • Onko asumisoikeusasunnon saannille rajoituksia?


  Tulorajoja asumisoikeusasuntoihimme ei ole. Alle 55-vuotiaille hakijoille on olemassa varallisuusrajat. Niiden mukaan hakijalla ei esimerkiksi saa olla samalla alueella asumistarvetta vastaavaa omistusasuntoa. Tarkat euromääräiset rajat saat aina tietää toimistoltamme.

  Lue lisää varallisuusrajasta

 • Mikä on asumisoikeuden järjestysnumero ja mihin sitä tarvitaan?


  Asumisoikeuden järjestysnumero ratkaisee asunnon saajan. Jos samaa asuntoa hakee useampi kuin yksi hakija, on pienimmän järjestysnumeron haltija etusijalla. 

  Järjestysnumeron myöntää se kunta tai kaupunki, jonka alueelta haet asuntoa.

  Hae järjestysnumeroa tästä

  Jos haluat tarkistaa, onko sinulla jo järjestysnumero, löydät kuntien asuntotoimistojen yhteystiedot täältä.

  Järjestysnumero on käytetty, kun sitä vastaan on saatu asunto ja asumisoikeussopimus on allekirjoitettu. Lue lisää asumisoikeuden järjestysnumerosta.

 • Kuinka pitkä jonotusaika asuntoihin on?


  Tarkkaa jonotusaikaa on mahdotonta sanoa, sillä se riippuu muun muassa hakijan järjestysnumerosta. Jonotilanne riippuu myös siitä, millaista asuntoa haet ja miltä alueelta.

  Monesti pystymme tarjoamaan hakijalle tarvetta vastaavan asunnon nopeastikin, mutta tiettyihin kohteisiin voi joutua jonottamaan pitkään. Tarjolla olevat asunnot vaihtuvat lähes päivittäin.

 • Onko asumisoikeus kalliimpaa kuin vuokra- tai omistusasuminen?


  Asumiskustannuksia vertailtaessa on tärkeää ottaa huomioon kaikki asunnon laatutekijät eli esimerkiksi varustelutaso, sijainti sekä asunnon hallintamuotoon liittyvät riskit. Asumisoikeusasuminen on kohtuuhintaista verrattuna vuokra-asuntoihin, ja asumisoikeusasuntoon ei tarvitse suurta lainaa.

 • Saako asunnoissa pitää lemmikkejä?


  Saa pitää lemmikkejä. Oleellista on, että lemmikit eivät aiheuta haittaa tai häiriötä naapureille tai kiinteistölle. 

   

 • Paljonko asumisoikeusmaksu on?


  Asumisoikeusmaksut vaihtelevat 5 000–60 000 euroon. Asumisoikeusmaksun suuruuteen vaikuttavat mm. asunnon koko, sijainti ja kiinteistön ikä.

 • Mitä muita maksuja kerätään?


  Ennen muuttoa perimme uudelta asukkaalta kahden kuukauden käyttövastikkeen suuruisen vakuusmaksun, joka palautetaan asukkaalle poismuutettaessa, jos asunnossa ja vastikkeissa on kaikki kunnossa.

  Asumisen aikana asukas maksaa kuukausittaista käyttövastiketta, joka kaikissa Vason asunnoissa sisältää laajakaistayhteyden.

  Veden kulutuksesta kerätään asunnon henkilölukuun perustuva vesimaksu/vesiennakkomaksu. Lähes kaikissa kiinteistöissä on huoneistokohtaiset vesimittarit, joiden kulutuslukemien mukaisesti tehdään tasauslaskut vuoden aikana.

  Useimmissa kohteissa on erillinen autopaikkamaksu, mutta monessa kohteessa se myös sisältyy käyttövastikkeeseen. 

 • Kuuluuko käyttövastikkeeseen vesi ja sähkö?


  Asukas maksaa itse asunnossa käytetystä sähköstä. Käyttövastikkeen lisäksi laskutamme asunnon henkilölukuun perustuvan vesimaksun/vesiennakkomaksun. Lähes kaikissa kohteissa on huoneistokohtaiset vesimittarit käytössä, jolloin veden kulutus maksetaan todellisen kulutuksen mukaan muutaman kerran vuodessa tapahtuvan tasauslaskutuksen perusteella.

 • Remontoidaanko asuntoja Vason toimesta?


  Vaso vastaa kiinteistöjen kunnossapidosta. Asunnot tarjotaan uudelle asukkaalle siistissä kunnossa, joten muuton yhteydessä teemme tarvittaessa pintaremontin.

 • Saako Vaso-asuntoa remontoida mielensä mukaan?


  Kyllä, on suositeltavaa, että jokainen tekee kodistaan itselleen viihtyisän. Ennen remonttia kannattaa kuitenkin sopia asiasta Vason isännöitsijän kanssa.

 • Kuka tekee yhtiön huolto- ja pihatyöt?


  Pääsääntöisesti huoltotyöt hoitaa huoltoyhtiö, mutta asukkaat voivat sopia talkoista keskenään. 

 • Asukasdemokratia, onko sitä?


  Vason asukkailla on hyvät vaikutusmahdollisuudet. Vason hallituksessa on aina kaksi asukkaiden edustajaa. Kiinteistöissä toimivat asukastoimikunnat, ja vähintään kahdesti vuodessa pidetään asukaskokous. 

 • Kuka omistaa Vaso-yhtiön?


  Turun kaupunki omistaa 56,7 %. Loput osakkeista omistavat naapurikunnat ja rakennuttajayhtiöt.

 • Voinko tarvittaessa vaihtaa Vason asunnosta toiseen?


  Kyllä, ehdottomasti. Vaihtaminen asumisoikeusasunnosta toiseen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Ensiksi asukkaan tulee hakea itselleen uusi asumisoikeuden järjestysnumero. Numeroa kannattaa hakea, vaikka vaihto ei juuri olisikaan ajankohtaista.
  Asunnonvaihdon edellytyksenä on, että nykyisen asunnon vastikkeet on hoidettu sovitusti ja asunnossa on asuttu vähintään puoli vuotta.

  Sopivan asunnon löydyttyä voidaan nykyisen asunnon asumisoikeusmaksu siirtää uuteen asuntoon. Vaihdon edellytyksenä on, että nykyisen asunnon velvoitteet on hoidettu asianmukaisesti eikä asukkaalle ole merkitty järjestyshäiriöitä. 

  Lue lisää asunnon vaihtamisesta.

 • Miten poismuutto asunnosta tapahtuu ja milloin saan asumisoikeusmaksuni takaisin?


  Asumisoikeuden luovutusaika eli irtisanomisaika on kolme kuukautta siitä päivästä, kun luovutusilmoitus vastaanotetaan Vasossa. Luovutusilmoitus tulee tehdä kirjallisesti.
  Vaso myy asunnon seuraavalle asukkaalle. Poismuuttavalle tämä on vaivatonta, asunnon näyttöä varten Vaso antaa asunnon hakijalle asuvan asukkaan yhteystiedot näytön sopimiseksi.

  Asumisoikeus- ja vakuusmaksu palautetaan luovutusajan päätyttyä, vaikka seuraavan asukkaan muuttopäivää ei olisi vielä tiedossa. Palautettavan asumisoikeusmaksun suuruus on aina vähintään se, minkä asukas on sisään muuttaessaan maksanut. Maksamisen ehtona on, että asunto on lopputarkastettu ja avaimet palautettu isännöitsijälle.

  Asumisoikeusmaksu on asiakkaan tilillä tai panttaustapauksessa pankin selvittelytilillä kahden viikon kuluessa hallinta-ajan päättymisestä. 

 • Savuttomuus Vasolla?


  Vason asumisoikeussopimukset on tehty savuttoimina 1.10.2018 alkaen. Ko. ajankohdasta lähtien solmituissa sopimuksissa ei tupakointi ole sallittu asunnon sisätiloissa eikä kiinteistön alueella. Asukkaat, jotka ovat tehneet sopimuksen 1.10.2018 jälkeen, eivät ole oikeutettuja tupakoimaan missään kiinteistön alueella (takapiha, etupiha, yhteiset piha-alueet, parkkipaikka, jne.) Tupakointikielto koskee myös sähkötupakkaa. Näin Vaso siirtyy pikku hiljaa kohti savuttomuutta. Kiinteistön järjestyssännöissä voi olla erikseen osoitettu tupakkapaikka. Uudiskohteemme ovat savuttomia. Tällä hetkellä kokonaan savuttomia kohteita ovat Kaarinan Prinssi, Raision Melodia, Raision Ruustinna ja Liedon Jokihelmi. Turun Kärsämäkeen vuonna 2022 valmistuva Villa Gardberg  tulee olemaan savuton kiinteistö.