Usein kysytyt kysymykset

MITEN ASUNTOJA VOI HAKEA?

Vason toimistosta saa opastusta asunnonhakuun. Hakemukset voi täyttää ja toimittaa myös nettisivuiltamme: www.vaso.fi/hakeminen 

MITEN SAAN TIEDON VAPAISTA ASUNNOISTA?

Vapautuvat asunnot löydät kotisivuiltamme www.vaso.fi. Asunnon etsijän kannattaa kuitenkin jättää asuntohakemus toimistoomme. Tällöin tallennamme hakemuksen järjestelmäämme ja kun hakua vastaava asunto vapautuu, lähetämme siitä hakijalle automaattisesti ostotarjouksen. Ostotarjouksen saa oman valintansa mukaan joko sähköpostitse tai kirjeitse. Asuntohakemuksen voi täyttää kotisivuillamme www.vaso.fi. Tietysti kerromme mielellämme vapautuvista asunnoista myös toimistollamme. 

VOIKO ASUNNON JOSKUS OSTAA KOKONAAN OMAKSI?

Ei voi. Asosopimus antaa asukkaalle hallintaoikeuden, joka periytyy tai sen voi siirtää perheenjäsenelle. 

OVATKO KAIKKI ASUMISOIKEUSASUNNOT PERHEASUNTOJA?

Asuntoja löytyy yksiöistä kuuden huoneen asuntoihin. 

ONKO ASUMISOIKEUSASUNNON SAANNILLE RAJOITUKSIA?

Tulorajoja asumisoikeusasuntoihin ei ole. Alle 55-vuotiaille hakijoille on olemassa varallisuusrajat. Varallisuutta ei saa olla yli puolta haettua asuntoa vastaavan omistusasunnon markkinahinnasta. Hakijalla ei myöskään saa olla samalla alueella asumistarvetta vastaavaa omistusasuntoa. Tarkat euromääräiset rajat saa aina tietää toimistoltamme.

MIKÄ ON ASUMISOIKEUDEN  JÄRJESTYSNUMERO  JA MIHIN SITÄ TARVITAAN?

Asumisoikeuden järjestysnumero ratkaisee asunnon saajan. Mikäli samaa asuntoa hakee useampi kuin yksi hakija, on pienimmän numeron haltija etusijalla. Järjestysnumeron myöntää se kunta/kaupunki, jonka alueelta asuntoa haetaan. Hakulomake löytyy kotisivuiltamme www.vaso.fi. Mikäli haluat tarkistaa, onko sinulla jo järjestysnumero, löydät kuntien asuntotoimistojen yhteystiedot kotisivuiltamme. Järjestysnumero on käytetty, kun sitä vastaan on saatu asunto ja asumisoikeussopimus on allekirjoitettu.

KUINKA PITKÄ JONOTUSAIKA ASUNTOIHIN ON?

Tarkkaa jonotusaikaa on mahdotonta sanoa, se riippuu mm. hakijan järjestysnumerosta. Jonotilanne riippuu myös siitä, minkälaista asuntoa haet ja mistä. Monesti pystymme tarjoamaan hakijalle tarvetta vastaavan asunnon nopeastikin, mutta tiettyihin kohteisiin voi joutua jonottamaan pitkään. Tarjolla olevat asunnot vaihtuvat lähes päivittäin

ONKO ASUMISOIKEUS KALLIIMPAA KUIN VUOKRA- TAI OMISTUSASUMINEN?

Asumiskustannuksia vertailtaessa on tärkeää ottaa huomioon kaikki asunnon laatutekijät eli esim. varustelutaso, sijainti sekä asunnon hallintamuotoon liittyvät riskit.

SAAKO ASUNNOSSA PITÄÄ LEMMIKKEJÄ?

Saa pitää kaikkia “normaaleja lemmikkejä”, jotka eivät aiheuta haittaa tai häiriötä naapureille tai kiinteistölle.

PALJONKO ASUMISOIKEUSMAKSU ON?

Asumisoikeusmaksut vaihtelevat 5 tuhannesta 47 tuhanteen. Riippuen mm. asunnon koosta, sijainnista ja kiinteistön iästä.

MITÄ MUITA MAKSUJA KERÄTÄÄN?

Ennen muuttoa peritään 2 kk:n käyttövastikkeen suuruinen vakuusmaksu, joka palautetaan poismuutettaessa. Asumisen aikana asukas maksaa kuukausittaista käyttövastiketta, joka kaikissa Vason asunnoissa sisältää laajakaistayhteyden. Veden kulutuksesta kerätään asunnon henkilölukuun perustuva vesimaksu/vesiennakkomaksu. Lähes kaikissa kiinteistöissä on huoneistokohtaiset vasimittarit, joiden kulutuslukemien mukaisesti tehdään tasuslaskut muoden aikana. Useimmissa kohteissa on erillinen autopaikkamaksu, mutta monessa kohteessa se myös sisältyy vastikkeeseen. 

KUULUUKO KÄYTTÖVASTIKKEESEEN VESI JA SÄHKÖ?

Asukas maksaa itse asunnossa käytetystä sähköstä. Vaso kilpailuttaa edullisen osto-option. Vason Vihreä kortti-asukasetuna on Turku Energian tarjous. Käyttövastikkeen lisäksi laskutetaan asunnon henkilölukuun perustuva vesimaksu/vesiennakkomaksu. Lähes kaikissa kohteissa on huoneistokohtaiset vesimittarit käytössä, jolloin veden kulutus maksetaan todellisen kulutuksen mukaan muutaman kerran vuodessa tapahtuvan tasauslaskutuksen perusteella.

REMONTOIDAANKO ASUNTOJA VASON TOIMESTA?

Vaso vastaa kiinteistöjen kunnossapidosta. Asunnot tarjotaan uudelle asukkaalle siistissä kunnossa, joten muuton yhteydessä tehdään tarvittaessa pintaremontti.

SAAKO VASO-ASUNTOA REMONTOIDA MIELENSÄ MUKAAN?

Kyllä, on suositeltavaa että jokainen tekee kodistaan itselleen viihtyisän. Ennen remonttia kannattaa kuitenkin sopia asiasta Vason isännöitsijän kanssa.

KUKA TEKEE YHTIÖN HUOLTO- JA PIHATYÖT?

Pääsääntöisesti huoltotyöt hoitaa huoltoyhtiö, mutta asukkaat voivat sopia talkkarivuoroista keskenäänkin. 

ASUKASDEMOKRATIA, ONKO SITÄ?

Vason asukkailla on hyvät vaikutusmahdollisuudet. Vason hallituksessa on aina kaksi asukkaiden edustajaa. Kiinteistöissä toimivat asukastoimikunnat ja vähintään kahdesti vuodessa pidetään asukaskokous. 

KUKA OMISTAA VASO-YHTIÖN?

Turun kaupunki omistaa 56,7 %. Loput osakkeista omistaa naapurikunnat ja rakennuttajayhtiöt.

VOINKO TARVITTAESSA VAIHTAA VASON ASUNNOSTA TOISEEN?

Vaihtaminen asumisoikeusasunnosta toiseen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Ensiksi asukkaan tulee hakea itselleen uusi asumisoikeuden järjestysnumero. Numeroa kannattaa hakea, vaikka vaihto ei juuri olisikaan ajankohtaista. Sopivan asunnon löydyttyä voidaan nykyisen asunnon asumisoikeusmaksu siirtää uuteen asuntoon. Mikäli asumisoikeussopimus on pantattu, tulee vaihdosta sopia pantinhaltijan kanssa. Vaihdon edellytyksenä on, että nykyisen asunnon velvoitteet on hoidettu asianmukaisesti eikä asukkaalle ole merkitty järjestyshäiriöitä. 

MITEN POISMUUTTO  ASUNNOSTA TAPAHTUU JA  MILLOIN SAAN ASUMISOIKEUSMAKSUNI TAKAISIN? 

Asumisoikeuden luovutusaika (= irtisanomisaika) on kolme kuukautta siitä päivästä, kun luovutusilmoitus vastaanotetaan Vasossa. Luovutusilmoitus tulee tehdä kirjallisesti. Asumisoikeus- ja vakuusmaksu palautetaan luovutusajan päätyttyä. Palautettava asumisoikeusmaksu on aina vähintään se minkä asukas on sisään muuttaessaan maksanut. Maksamisen ehtona on, että asunto on lopputarkastettu ja avaimet palautettu isännöitsijälle. Alkuperäinen asumisoikeussopimus tulee myös palauttaa Vasolle. Asumisoikeusmaksu on asiakkaan tilillä tai panttaustapauksessa pankin selvittelytilillä kahden viikon kuluessa hallinta-ajan päättymisestä.